Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους δανειστές – Ημερονηνία “κλειδί” η ερχόμενη Δευτέρα – Έτοιμο το… μαχαίρι στις συντάξεις!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Στις 9 ώρα Ελλάδας σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ
– Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση στην αποψινή τηλεδιάσκεψη
– Άγνωστο πότε θα παραλάβουν τα κράτη μέλη το κείμενο της συμφωνίας για να προχωρήσουν στην ψήφισή του
– Όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας για το τριπλό… μαχαίρι στις συντάξεις

Ημερομηνία “κλειδί” είναι η ερχόμενη Δευτέρα 10 Αυγούστου, όταν και θα φανεί αν μια συμφωνία των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι δυνατή πριν από τις 20 του μήνα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Η ίδια πηγή αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές.

Στις 9 ώρα Ελλάδας σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (EFC), όπου, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά να γίνει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η Μίνα Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας. Συμπλήρωσε, επίσης, πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή τη ψήφισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Έτοιμο το “μαχαίρι” στις συντάξεις

Τριπλό “μαχαίρι” έρχεται στις συντάξεις άμεσα και ταυτόχρονα αυξάνεται και ο χρόνος εργασίας για όλους.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει μείωση στη βασική σύνταξη του ΙΚΑ κατά 10% κάτι που θα σημάνει μείωση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ που είναι σήμερα στα 432 ευρώ, όλοι δηλαδή θα χάσουν περίπου 50 ευρώ/μήνα ή μιάμιση σύνταξη κάθε χρόνο.

Παράλληλα το ίδιο σχέδιο προβλέπει επιπλέον μείωση για όσους παίρνουν ποσά άνω των 1.000 ευρώ το μήνα, μια μείωση που θα είναι στο 10%.

Ακόμη ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ποσό-πλαφόν για τις μειώσεις θα περιλαμβάνει μόνο την κύρια ή τον συνδυασμό κύριας και επικουρική. Στη δεύτερη περίπτωση οι συνταξιούχοι που θα χάσουν 10% των χρημάτων τους θα είναι πολλοί περισσότεροι.

Η τρίτη μείωση είναι αυτή που έρχεται μέσω της αύξησης των κρατήσεων υπέρ Υγείας και που θα τη νιώσουν στο πετσί τους οι συνταξιούχοι με τη σύνταξη που θα πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Παράλληλα το σχέδιο που κατατίθεται στο κουαρτέτο των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει αύξηση των ορίων εργασίας κατά πέντε έτη. Δηλαδή πλέον δεν θα βγαίνει κανείς σε σύνταξη πριν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας, είτε στα 62 χρόνια τους είτε στα 67.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε