Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Άγρια κόντρα στην Βουλή μεταξύ Παππά – Λοβέρδου για τις τηλεοπτικές άδειες

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Κόντρα ξέσπασε στην Βουλή μεταξύ του Νίκου Παππά και του Ανδρέα Λοβέρδου, μια μέρα μετά την γνωμοδότηση του ΕΣΡ για 7 αντί των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής το έριξε στην… προπαίδεια και «στην αύξηση των θέσεων εργασίας», με τον βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να απαντά ότι «Θελήσατε να κάνετε τη χώρα Βενεζουέλα και Βόρεια Κορέα..». 

Ο κ. Λοβέρδος προειδοποίησε ότι ότι με τον τρόπο που η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση την τροπολογία που θα καθορίσει την τεχνολογία εκπομπής, και ο νέος διαγωνισμός θα κριθεί αντισυνταγματικός.

Στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, μια ημέρα μετά τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ, ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν υψηλοί τόνοι.

Ο υπουργός Νίκος Παπάς, έδειξε την πρόθεσή του να στρέψει τη συζήτηση στα οφέλη της «αυξητικής» κατά 3 σταθμούς γνωμοδότησης του ΕΣΡ λέγοντας πως το κατώτερο όριο του μίνιμουμ των 400 εργαζομένων σε κάθε σταθμό που προβλέπει ο νόμος θα ισχύσει, κάτι που σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας «και οι θέσεις εργασίας στα κανάλια όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα είναι 2.800». Μάλιστα επισήμανε ότι επειδή «στον «ΣΚΑΙ» και στο «STAR» έχουν αρχίσει τις απολύσεις, θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι «πρέπει θα ετοιμάζονται για business plan με προσλήψεις»

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι αυτή η εξέλιξη «αφήνει πάρα πολύ λίγα περιθώρια για θεματικές άδειες». Παράλληλα ο κ. Παππάς θέλησε να «βγεί με κόκκινο» στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, λέγοντας πως η γνωμοδότηση του ΕΣΡ για 7 παννελλήνιες τηλεοπτικές άδειες «σας αναγκάζει να ζητήσετε συγνώμη για τις ανοησίες που λέγατε για απεριόριστο αριθμό αδειών…»

Αντικρούοντας την κριτική του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου ότι και αυτός ο διαγωνισμός θα κριθεί αντισυνταγματικός, μετά την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση για τον καθορισμό των συχνοτήτων εκπομπής μέχρι το 2021 χωρίς να έχει σχετικά γνωμοδοτήσει το ΕΣΡ, ο κ. Παππάς την απέδωσε σε μια ακόμα πολιτική παρέμβαση υπέρ των καναλαρχών, τους οποίους… συμβούλεψε να «μην ποντάρουν στη βοήθεια τη δική σας»

Πάντως για τη νέα επίμαχη τροπολογία παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει γνωμοδότηση. Υπάρχει ένα ερώτημα και μια εμπιστευτική επιστολή, για την οποία θα σας καλέσω στο γραφείο μου αμέσως μετά για να τη δείτε και με τα μάτια σας».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος του ανταπάντησε «φέρατε πάλι εδώ μια αντισυνταγματική τροπολογία, γιατί όπως ομολόγησατε δεν έχει προηγούμενη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης…Είναι φανερό ότι η χώρα είναι στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής. Εδώ στο χώρο του Τύπου είναι τέσσερα κανάλια, αυτά που λέει σήμερα, είναι οι εκβιασμοί -ειδικά σε εφημερίδες- με την απειλή μη χορήγησης κρατικής διαφήμισης, είναι τα όσα έγιναν με τους εκβιασμούς για δύο αγοραπωλησίες, για την αγοραπωλησία του ΔΟΛ και για την ιστορία του ΠΗΓΑΣΟΥ, είναι τα όσα έχουν συμβεί με το ΣΥΡΙΖΑ Channel και τη ΣΥΡΙΖΑ Bank. Είναι δεδομένο πια ότι κινούνται έτσι στο χώρο της ενημέρωσης. Και όχι μόνο στο χώρο αυτό.

Επιτίθενται εναντίον αποφάσεων Ανεξάρτητων Αρχών, παραγνωρίζουν τη συνταγματική λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Επιτίθενται εναντίον δικαστικών αποφάσεων. Κανένας μας δεν θα ξεχάσει την Κυβερνητική Εκπρόσωπο το βράδυ της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Ανεξήγητες δικαστικές αποφάσεις», λέει κορυφαίο μέλος της εκτελεστικής λειτουργίας για την ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία. «Plan B», Βαρουφάκης, Κιμ, πριν από λίγο καιρό άλλοι, «Plan B», κατά παραβίαση της πληρεξουσιότητας, κατά παραβίαση του άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα. Για όλα αυτά όμως, υπάρχει και η επόμενη μέρα. Εκατοντάδες εκατομμυρίων συμβάσεων σήμερα εκτελούνται, ενώ έχουν λήξει, με τσαμπουκά, διότι είναι αυτή, είναι η Αριστερά Μαδούρο, στήσιμο δικών… Ωμά ψέματα για ό,τι είναι τεχνικά δύσκολο για να το αντιληφθεί κανείς: Δημόσιο χρέος, μνημόνια, ανάπτυξη, πλεονάσματα. Λαθρεμπόριο στα τσιγάρα. Ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης σωστά λέει ότι υπάρχει ποινική δικογραφία για λαθρεμπόριο, άλλος Υπουργός αποφαίνεται σε ραδιόφωνο ότι δεν υπάρχει λαθρεμπορία τσιγάρων.

Στήσιμο κατηγοριών εναντίον πολιτικών αντιπάλων με τρόπο θολό. Και εσείς, φέρνετε νόμους για την τηλεόραση, που ο ένας μετά τον άλλον πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων. Ομολογήσατε εδώ ότι φέρατε τροπολογία –δεν την ψηφίσαμε εμείς- κοροϊδεύοντας τους Βουλευτές σας, χωρίς να έχετε κάνει αυτό για το οποίο ηττηθήκατε κατά κράτος πριν από λίγο καιρό με την απόφαση για τον αριθμό των καναλιών.Τι συμβαίνει τώρα; Μπορεί ένας άνθρωπος να πει: «Ωραία! Επτά χωράνε όλοι», δεν μπορεί όμως να πει ότι αυτή η διαδικασία θα καταλήξει, κύριε Υπουργέ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όποιος δεν θέλει λόγου χάρη να εκπληρώσει μια από τις προϋποθέσεις που βάζετε, του έχετε δώσει το δικαίωμα να σας ακυρώσει το νόμο. Άρα, το έχετε στήσει αυτό..»
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε