Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Άγριες κόντρες στη Βουλή για τα επεισόδια σε Λέσβο και Χίο για τα κλειστά κέντρα κράτησης

Άγριες κόντρες στη Βουλή για τα επεισόδια σε Λέσβο και Χίο για τα κλειστά κέντρα κράτησης

Σφοδρή αντιπαράθεση  στην Ολομέλεια της Βουλής για τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων στα νησιά για την δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την επεξεργασία και ψήφιση του νέου ασφαλιστικού  νομοσχεδίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο λέγοντας «Αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της διαχειριστικής αποτυχίας της σημερινής Κυβέρνησης. Μια αποτυχία που οφείλεται τόσο σε ιδεοληπτικές εμμονές, όσο και σε προκλητική ανικανότητα. Μόνο που, στο ζήτημα αυτό, ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει αυτό που συνηθίζει. Να φορτώνει σε άλλους τις δικές του ευθύνες. Η αποτυχία είναι όλη δική του».

Και συνέχισε: «Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη: Αποσυμφόρηση. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνα τους. Ειδικά τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό πρέπει να αλλάξει».

«Ποιος τα έλεγε αυτά; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Φεβρουαρίου του 2017. Τι έγινε, συνάδελφοι της ΝΔ, με την αποσυμφόρηση; Τι έγινε με το επιτελικό κράτος; Γιατί αποφασίσατε ότι το κλειδί δεν είναι η αποσυμφόρηση αλλά η αποτροπή; Γιατί οδηγήστε από μια Δεξιά ρητορική Βορίδη – Σαμαρά και δεν κρατάτε αυτό που είπε ο δικός σας Αρχηγός το 2017; Πως εξηγείτε εσείς ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε αυτά τα νησιά; Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση; Με κλειστά κέντρα; Κι όταν στα κλειστά κέντρα αντιδρούν οι νησιώτες τους κάνετε επίταξη στην περιουσία τους, κι όταν αντιδρούν στην επίταξη της περιουσίας, στέλνετε ΜΑΤ και δέρνετε τον κόσμο; Αυτή είναι η απάντησή σας; Και για να τα καλύψετε αυτά βάζετε τον κ. Πέτσα να λέει ότι επειδή έχουμε ιούς πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία;  Που είναι η αποτελεσματικότητα και που είναι το επιτελικό κράτος;»

Ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας: «Τέτοια επιτελικότητα έχουμε να δούμε από τον Αύγουστο του 1914 όταν το γενικό επιτελείο στρατού της Γερμανίας υποσχέθηκε στον Κάιζερ ότι θα είναι ως τα Χριστούγεννα στο Παρίσι. Και τρία χρόνια μετά και τρία εκατομμύρια θύματα μετά είχε ο Κάιζερ είχε κερδίσει μια περιοχή που αντιστοιχούσε σε μισό γήπεδο ποδοσφαίρου 7 επί 7. Και, τελοσπάντων, αν δεν μπορείτε να έχετε αποτελεσματικό, επιτελικό κράτος, μέχρι να το φτιάξετε αυτό το αποτελεσματικό, επιτελικό κράτος μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε κάποιον έστω ανθρωπισμό; Μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που υποτίθεται ότι στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα; Με αυτά που γίνονται έχετε πάρει πίσω όλες τις υποσχέσεις σας για αποσυμφόρηση των νησιών. Πρέπει να το εξηγήσετε στον ελληνικό λαό και πρέπει να ενεργήσετε με ανθρωπισμό και με σεβασμό στα δικαιώματα. Εμείς δε βλέπουμε ούτε αποτελεσματικότητα, ούτε δικαιώματα και λιγότερο από όλα ανθρωπισμό».

Ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ 25 επέκρινε την αστυνομική βία στα νησιά και είπε σκωπτικά στην κυβέρνηση ότι εάν «συνεχίσετε αυτή την βία απέναντι στους συμπατριώτες μας, τελικά όλοι θα γίνουν δικοί μας ψηφοφόροι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας: «δίνετε επιδόματα στους λαθρομετανάστες και ξύλο στους Έλληνες. Πολεμάτε τους πολίτες, την ώρα που αυτοί μάχονται να κρατήσουν  τις περιουσίες τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σε υψηλούς τόνους είπε ότι «καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Αντί να στείλετε καράβια να απεγκλωβίσουν τους μετανάστες  πηγαίνετε με πλοία αστυνομικές δυνάμεις, σκηνές που θυμίζουν Κατοχή. Να τι ήταν το Δουβλίνο, αυτό που συμβαίνει από χθες με τα ΜΑΤ είναι κόλαση, από βόμβες χημικών ξυλοδαρμών, μια απαράδεκτη κατάσταση από τα ξημερώματα σε όλο το νησί. Άμεσα να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Τελειώνουν οι  2 – 3 μήνες που έχει η βάλει η κυβέρνηση ως προθεσμία για να δούμε ποιο είναι τελικά το σχέδιό σας. «Είστε», είπε, «δειλοί απέναντι στην αντιπολίτευση, δεν έχετε το θάρρος να μας πείτε το σχέδιό σας». Κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με όσα καταγγέλλει το μόνο που βοηθάει είναι να αναπτύσσονται ακραίες φωνές που απειλούν και όλη την Ευρώπη.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για ανευθυνότητα, λαϊκισμό. «Εγώ», είπε, «δεν θα σας απαντήσω ως εκπρόσωπος του Κάιζερ, αλλά ως του  Πρωθυπουργού που ανέλαβε υπεύθυνα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα  και όχι  ανεύθυνα όπως κυβερνήσατε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας πούμε ότι πράγματι αιφνιδιαστήκαμε από τις αυξημένες ροές και πρόσθεσε πως με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους κάναμε εξαντλητικό διάλογο για τα Κλειστά Κέντρα γιατί πιστεύουμε ότι είναι δομές που θα βοηθήσουν τους νησιώτες, την προστασία της Υγείας αφού τα Κέντρα αυτά θα έχουν μέσα πρωτοβάθμια περίθαλψης και την δημόσια τάξη. Είμαστε είπε  αποφασισμένοι να κάνουμε το καθήκον μας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις