Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Άγριες κόντρες Βρούτση με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Βουλή για την τηλεκατάρτιση

Άγριες κόντρες Βρούτση με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Βουλή για την τηλεκατάρτιση

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση με καταγγελίες σκανδάλου από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Βουλή για τα voucher των επιστημόνων που χθες αποσύρθηκαν με απόφαση του Πρωθυπουργού. Αντεπίθεση και εξηγήσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση που ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την παραίτησή του.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε σχετικές αναφορές τόσο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη όσο και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου για το “αμαρτωλό” πρόγραμμα της κατάρτισης των επιστημόνων, ως προϋπόθεση για να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ ανέφερε:

«Είχα σκοπό να δώσω κάποιες εξηγήσεις Βουλή και να έρθει στο  φως η  αλήθεια και να δούμε ποιοι καταγγέλλουν,  ποιοι είχαν την τόλμη πάρουν αποφάσεις και ποιοι είναι αυτοί που  για όσα έπραξαν, αυτοί σήμερα  σήμερα κάνουν κριτική με υποκρισία».

Ο υπουργός τόνισε πως «Δεν διεκδικούμε το αλάθητο όταν ειδικά κληθήκαμε εκτάκτως να νομοθετήσουμε με ταχύτητα» και παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος καθώς όταν καλείσαι να πράξεις τόσο γρήγορα «δικαίως μπορείς να πεις έκανες  ότι υπήρξε και μια αστοχία και μπορώ να τη διορθώσω να την αλλάξω».

Υποστήριξε όμως ότι υπάρχει μια άδικη κατασυκοφάντηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης που γίνεται και αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ «ως  μεγάλο σκάνδαλο και φιάσκο» καθώς όπως είπε «τα πράγματα είναι  τελείως διαφορετικά».

Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως με την επιλογή αυτή της επιδότησης της κατάρτισης επιδιώχθηκε να απαντηθούν παράλληλα και «οι  προκλήσεις μέλλοντος, που ανέδειξε η  πανδημία όπως είναι η τηλεργασία και η τηλεκατάρτιση, μια δια βίου κατάρτιση των επιστημόνων  σε πεδία του μέλλοντος».

Λόγω όμως των έκτακτων συνθηκών «βεβαίως δεν υπήρξε χρόνος για να τα ξεκινήσουμε όλα από την αρχή και να αξιολογήσουμε τα πάντα. Ακολουθήσαμε το πλαίσιο κατάρτισης που παραλάβαμε από ΣΥΡΙΖΑ ως θεσμικό πλαίσιο. Στην πορεία όμως είδαμε ότι η ποιότητα προγραμμάτων που δεν προβλεπόταν από το ισχύον πλαίσιο που είχε καταρτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε και δεν αξιολογεί το και τα προγράμματα που προσέφεραν».

«Έτσι», είπε ο υπουργός, «είχα την τόλμη να πω ότι αυτή η τηλεκατάρτιση με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν είναι σωστή και την πήραμε πίσω. Αυτό λέγεται πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα. Θα επαναξιολογήσουμε το θεσμικό πλαίσιο για να υπάρξουν και  ποιοτικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων αυτών».

Ο κ. Γιάννης Βρούτσης , απαντώντας στις καταγγελίες ότι το πρόγραμμα αυτό θα πήγαινε σε δύο εταιρείες – παρόχους ουσιαστικά και ήταν αυτοί που το έστησαν όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, απάντησε πως  «δεν είναι αλήθεια αυτό, καθώς δεν αποκλείστηκε κανένα πιστοποιημένο  ΚΕΚ. Εντάχθηκαν και οι 399 φορείς κατάρτισης που ήταν πιστοποιημένοι στους πίνακες του υπουργείου Παιδείας, δεν προστέθηκε ούτε αφιερώθηκε κανένας. Και μάλιστα δεν υπήρξε και καμιά ένσταση», όπως πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα κατηγόρησε ως μέγιστη υποκρισία τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΚΕΚ καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής πίνακα με όλα τα προγράμματα κατάρτισης μέσω ΚΕΚ ανεργων που είχε προχωρήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια επί  κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εργασίας δεκάδων εκατομμυρίων κάθε φορά.

Μάλιστα είπε ότι «η πρώην γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας κυρία Χαλκιά είχε προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες εναντίον της υπουργού Αντωνοπούλου ότι τα πήρε από ΚΕΚ αλλά τότε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν ζήτησε να  παραιτηθεί η  υπουργός του! Και ζητάτε παραιτήσεις από εμάς που είχαμε την τιμή να διορθώσουμε; Αυτό είναι μέγιστη πολιτική αθλιότητα και υποκρισία. Ρίξατε λάσπη στον ανεμιστήρα και θα σας γυρίσει  πίσω. Είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε για τα δεκάδες εκατομμύρια που δώσατε στα ίδια ΚΕΚ και με  τα ίδια voucher. Ντροπή αθλιότητα και υποκρισία» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, λίγο αργότερα, εμβόλιμα σε συζήτηση επίκαιρη ερώτηση  προς το υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε στο θέμα με τα voucher και χωρίς στην αίθουσα να είναι ο κ. Βρούτσης  λέγοντας ότι «θα περίμενα να υπάρχει ευαισθησία από τον κ. Βρούτσης να παραιτηθεί ή από τον πρωθυπουργό να τον παραιτήσει. Αντί με κατεβασμένα τα μάτια και το κεφάλι να έρθουν να απολογηθούν για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος που έκαναν μέσω συγγενών τους,  έρχονται και εγκαλούν εμάς. Το ελάχιστο είναι η παραίτηση του υπουργού Εργασίας από τον Πρωθυπουργό».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις