Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Αγριεύει η κατάσταση! Τελεσίγραφο 7 ημέρων από το Euroworking Group στην Αθήνα για να υπάρξει συμφωνία

Αγριεύει η κατάσταση! Τελεσίγραφο 7 ημέρων από το Euroworking Group στην Αθήνα για να υπάρξει συμφωνία

– Στο Euroworking Group υπήρξαν έντονες επικρίσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις
– Δίνουν μία εβδομάδα περιθώριο στην Αθήνα για να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να υπάρξει έκτακτο Eurogroup
– O Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολάντ για να δώσουν λύση στο αδιέξοδο
– Όλοι οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν πως υπάρχει πρόοδος αλλά απομένει πολύς δρόμος για να υπάρξει συμφωνία

Η κατάσταση τις τελευταίες ώρες είναι δραματική για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές και μετά την ξαφνική τηλεδιάσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους δύο ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ, έρχονται πληροφορίες από το εξωτερικό για άγρια κατάσταση στη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το κλίμα στο Euroworking Group ήταν ιδιαίτερα άσχημο για την Ελλάδα, όπου υπήρξαν επικρίσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο Euroworking Group δόθηκε τελεσίγραφο στην Αθήνα να φέρει συμφωνία την επόμενη Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Μάλιστα, επισημαίνουν πως επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία μέχρι την επόμενη Πέμπτη το αργότερο, έτσι ώστε την επόμενη συνεδρίαση το Euroworking Group την Παρασκευή να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup που να ολοκληρωθεί η συμφωνία και επισήμως.

Και στο Euroworking Group διευκρινίστηκε πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στα καυτά θέματα, όπως είναι ο ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό. Κοινοτικές πηγές, αναφέρουν πως η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής. Πηγές της Ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν, ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει έως τη λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών παίζει, όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλήρης τήρηση από όλους της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Οι πιέσεις λοιπόν αυξάνονται διαρκώς προς την ελληνική κυβέρνηση, καθώς πριν το τελεσίγραφο του Euroworking Group η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ρίξει τη δική της βόμβα, λέγοντας για πρώτη φορά πως ένα Grexit είναι μία πιθανότητα.

Μάλιστα, η κα Λαγκάρντ διευκρίνισε πως σε ένα τέτοιο σενάριο ενός Grexit δεν θα είναι ένας περίπατος στο πάρκο, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαμηνύει ένα κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας. Εξαίρεση σε αυτή την αισιοδοξία είναι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δεν μίλησε για συμφωνία με δηλώσεις του στον Guardian, αλλά έκρουσε τον κώδωνα, λέγοντας πως εάν δεν υπάρξει συμφωία σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, τότε θα έρθει η χρεοκοπία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε