Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Αισιοδοξία για συμφωνία τις επόμενες ημέρες με το βλέμμα στον “μπαμπούλα κόφτη” – Αποτυχία σημαίνει “τσεκούρι” σε μισθούς και συντάξεις

Αισιοδοξία για συμφωνία τις επόμενες ημέρες με το βλέμμα στον “μπαμπούλα κόφτη” – Αποτυχία σημαίνει “τσεκούρι” σε μισθούς και συντάξεις

– “Κόφτης” δημοσίων δαπανών σε… εφεδρεία και με τον νόμο!
– Ο “εφεδρικός μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης” θα μπει σε λειτουργία αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με ορίζοντα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018
– Κάθε Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα γνωρίζουν όλες οι πλευρές εάν η Ελλάδα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος
– Μπήκαν οι βάσεις για την επίτευξη συμφωνίας στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης
– Σε τρία στάδια και υπό προϋποθέσεις θα γίνει η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα
– Στο απόηχο του Eurogroup συνεδριάζει την Τρίτη το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο όπου θα γίνει ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα

Πρόγραμμα επί… τροχάδην, γιατί παραμονεύει ο… κόφτης. Να εφαρμόσει τα μέτρα… χθες καλείται η ελληνική κυβέρνηση μετά και το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, όπου μπήκαν οι βάσεις για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 24 Μαΐου, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.

Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί άμεσα “εφεδρικός μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης”, ο οποίος αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα λειτουργήσει ως… κόφτης των δημοσίων δαπανών, ενώ δεν θα γλιτώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να “πιάσει” τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από το μνημόνιο και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Όσον αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για θεσμοθέτηση προληπτικών μέτρων, η ελληνική πλευρά δεν είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε νομοθέτηση αυτών.

Αυτός ο εφεδρικός μηχανισμός θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί πριν από τις 24 Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Eurogroup και θα μπαίνει σε λειτουργία όταν οι δημοσιονομικοί στόχοι ξεφεύγουν από το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί.

Ουσιαστικά κάθε Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα γνωρίζουν όλες οι πλευρές εάν η Ελλάδα βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Αν όχι, αυτομάτως θα λαμβάνονται μέτρα περιστολής δαπανών στο Δημόσιο, ώστε να ισοσκελίζεται το πλεόνασμα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Τα μόνα σημεία που απομένουν να συζητηθούν μέχρι το επόμενο Eurogroup είναι τα “κόκκινα” δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έκανε γνωστό και ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μάλιστα χαιρέτισε και την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα.

Στο απόηχο του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδριάζει την Τρίτη το μεσημέρι στη 1 μ.μ., το υπουργικό συμβούλιο όπου θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε τρία στάδια η αναμόρφωση του χρέους

Σε τρία στάδια και υπό προϋποθέσεις θα γίνει η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα.
Στη δήλωση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το Eurogroup συμφώνησε στις εξής γενικές κατευθυντήριες αρχές για τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος.
 
(i) τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων
(ii) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής
(iii) την παροχή κινήτρων για τη διαδικασία προσαρμογής της χώρας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος
(iv) την ευελιξία να προλάβει τις επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον.
 
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει τα εξής:
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA).

Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για το χρέος

Μια προσέγγιση τριών βημάτων θα ακολουθηθεί για τη λήψη μέτρων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Το βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης πως το Eurogroup αποδέχτηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το μηχανισμό αυτόματης ενεργοποίησης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, με κάποιες προσθήκες οι οποίες αφορούν τη δυνατότητα μέλλουσας αντικατάστασης των εφεδρικών δημοσιονομικών μέτρων με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή μέτρα αύξησης εσόδων. Ερωτηθείς για το αν παραμένει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η συμφωνία για το χρέος η οποία αποτελεί με τη σειρά της προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε πως δεν είναι ούτε «νομικά» ούτε «πολιτικά» αναγκαίο, υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει στις 24 Μαΐου με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

«Εάν το βασικό πακέτο και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης έχουν ολοκληρωθεί μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης και παράλληλα να συνεχιστεί η εργασία για το χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ, ανέφερε πως συμφώνησε με την προσέγγιση τριών βημάτων στην οποία κατέληξε το Eurogroup και πως η τελική τοποθέτησή του θα γίνει μόλις προσδιορισθούν λεπτομερώς τα εν λόγω μέτρα. Σε ό,τι αφορά το βασικό πακέτο των μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogrοup χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ανέφερε πως περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Ειδικότερα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υπογράμμισε πως ο επικεφαλής του Ταμείου θα διορισθεί τον Ιούνιο του 2016 και θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά». Ο Κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα βασίζονται σε δύο αρχές, ότι δε θα γίνει ονομαστικό κούρεμα και ότι δε θα υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού των άλλων χωρών. Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου. «Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας μάλιστα πως είναι ιδανικός τρόπος να γιορτάσουμε τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης».

Τσακαλώτος: Θετικό το Eurogroup για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.
Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.

Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και “ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων”. Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» τη σημερινή απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.
Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε