Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ – “Κλειδί” η έκθεση της Κομισιόν

Αξιολόγηση: Μέτρα τουλάχιστον 2,5 δισ – “Κλειδί” η έκθεση της Κομισιόν

– Το σενάριο προβλέπει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και κλείσιμο σε τεχνικό επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο
– Ποιό είναι το έσχατο σημείο υποχώρησης της κυβέρνησης, στο θέμα της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων
– Ποιοι είναι στο πλευρό της κυβέρνησης και ποιοι απέναντι

Εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη με τον περιορισμό των παράλογων μέτρων- απαιτήσεων του Δ.Ν.Τ. , τότε βαδίζουμε προς το τελευταίο σενάριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το σενάριο αυτό σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, προβλέπει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια κλείσιμο της συμφωνίας και σε τεχνικό επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο.

Για να υπάρξει δυνατότητα επιστροφής μέσα στη βδομάδα του κουαρτέτου στην Αθήνα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να μειωθεί το ύψος των μέτρων στα δυόμιση δισεκατομμύρια ευρώ περίπου και επιπλέον να μην απαιτείται νομοθέτηση προληπτικών μέτρων αλλά ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης.

Ώς έσχατο σημείο υποχώρησης της κυβέρνησης, στο θέμα της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων, είναι η νομοθέτηση του κόφτη για μετά το 2019 στον οποίο θα περιλαμβάνεται υπό αίρεση μόνο το αφορολόγητο και σε καμία περίπτωση η μείωση των συντάξεων μέσω του περιορισμού της προσωπικής διαφοράς.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν στη στήριξη που παρέχουν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, η Kομισιόν, ο Γιούνκερ καθώς και η έκθεση με τις προβλέψεις της Kομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα δημοσιευθεί σήμερα.
Η τελευταία σε συνδυασμό με την πάρα πολύ καλή πορεία του προϋπολογισμού το 2016, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να μειωθούν οι απαιτήσεις για μέτρα στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου και όχι στα 3,6 δις. Στην κυβέρνηση αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι σύμμαχοι, οι οποίοι μπορεί να μην εκδηλώνονται δημόσια, αλλά τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Τέλος, θεωρούν ότι οι δηλώσεις της Μέρκελ για την ενότητα στην ευρωζώνη καθώς και η αναγκαιότητα να μείνει ενωμένη η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή λειτουργούν θετικά και περιορίζουν την εμβέλεια των θέσεων εκείνων που επιδιώκουν τη διάσπαση της. Μάλιστα υπογραμμίζουν με νόημα την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Μέρκελ να αποτρέψει το Σόιμπλε από δηλώσεις κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν κλίμα εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βεβαίως στο πακέτο της συμφωνίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα μέτρα του αντικόφτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται οπωσδήποτε η διάθεση των πλεονασμάτων όπως επιθυμεί η κυβέρνηση και η καλύτερη και λεπτομερέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε