Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αλαλούμ με τον προϋπολογισμό! “Πάγωσαν” με τη “μαύρη τρύπα”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Γελούσαν τα μουστάκια και τα… γένια του Τρύφωνα Αλεξιάδη όταν του έδειξαν τα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και δικαιολογημένα, αφού τα έσοδα το Δεκέμβριο ήταν περισσότερα κατά 595 εκατ. ευρώ και 39 εκατ. περισσότερα συνολικά το 2015 σε σύγκριση με το 2014.

Το χαμόγελο, όμως, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Λεξιάδη, “πάγωσε” όταν από τις υπηρεσίες του Γιώργου Χουλιαράκη δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειχναν ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ήταν 46,414 δις. ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν 48,619. Τρέλα δηλαδή αφού εμφάνιζε “μαύρη” τρύπα 2,2 δις. ευρώ, που σήμαινε πως το κουαρτέτο θα ζητούσε επειγόντως μέτρα.

Πήραν “φωτιά” τα κομπιουτεράκια!

Η αγωνία κράτησε μέχρι να διαπιστωθεί πως οι συγκρίσεις δεν αφορούσαν τους ίδιους αριθμούς, αφού τα μεν 46,414 δις. ήταν τα έσοδα τελωνείων και εφοριών, ενώ τα 48,619 δις. είναι τα συνολικά καθαρά έσοδα.

Και ψάχνοντας βρήκαν πως τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού δείχνουν υπέρβαση που οφείλεται σε 700 εκατ. ευρώ περισσότερα φορολογικά έσοδα, 400 εκατ. παραπάνω εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, 450 εκατ. λιγότερες επιστροφές φόρων και 400 εκατ. παραπάνω έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μάλιστα άρχισαν να ξαναχαμογελούν γιατί υπολογίζουν να βάλουν στον κορβανά των εσόδων τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και τον ΦΠΑ των τελευταίων μηνών του 2015 που εισπράττεται το 2016…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε