Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Έμειναν μόνοι τους ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι στην επιτροπή

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Έμειναν μόνοι τους ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι στην επιτροπή

Με αποχή της ΝΔ και αποχωρήσεις του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής καθώς δεν νομιμοποιούν τη νομοθέτηση της κυβέρνησης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση της Κύρωσης των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

«Η στάση αυτή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημιουργεί ζητήματα και θα πρέπει να δούμε το θέμα κάτω από αυτά τα δεδομένα», το σχόλιο που έκανε στην Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Η μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που συμμετέχει είναι το ΠΟΤΑΜΙ, που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά της Κύρωσης στην Ολομέλεια

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με άδεια τα έδρανα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ καθώς δεν προσέρχεται σε καμία από τις εργασίες της Βουλής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επέκρινε την θέση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι ενώ έχει κάνει σχετικές δηλώσεις στα ΜΜΕ δεν προσήλθε στην Βουλή, που είναι ο καθ ύλην αρμόδιος χώρος για να θέσει τις αντιρρήσεις της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι μετά τις ευρωεκλογές δημιουργήθηκε ένα αφήγημα για το ότι δήθεν η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να ασκεί τα καθήκοντά της, ένα αφήγημα που όπως είπε φαίνεται να συμπαρασύρει και τη σημερινή συνεδρίαση σε μια νομοθέτηση για την οποία υπήρχε και είχε δημιουργεί ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ο κ. Καλογήρου μάλιστα αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ζητούσε να έρθουν στην Βουλή για να ψηφιστούν οι νέοι Κώδικες αφού υπάρχει συναίνεση.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει την τελευταία στιγμή πριν την διάλυση της Βουλής ένα τόσο σοβαρό νομοθέτημα, συνέδεσε το θέμα και με τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου κατηγόρησε την κυβέρνηση για καταδιολίσθηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και ζήτησε να μην επιμείνει σε αυτό τον προεκλογικό χρόνο νομοθέτησης η κυβέρνησης καθώς δεν βοηθάει στην συναίνεση που χρειάζεται να υπάρχει για ένα τέτοιο θέμα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε «εμείς καταγγέλουμε αυτή την διαδικασία, χρειάζεται να δούμε σε ύστερο χρόνο και αφού δοθεί ένας ικανός χρόνος μιας 3μηνης διαβούλευσης από τη νέα κυβέρνηση. Και δήλωσε πως το ΚΙΝΑΛ αποχωρεί.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε και αυτό εκ μέρους του κόμματός του ότι «εμείς από την θέση μας καταγγέλλουμε αυτή την fast track διαδικασία, αλλά και την κατεύθυνση της διαδικασίας που έχουν οι Κώδικες και δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτή την διαδικασία».  Ο εισηγητής της ΧΑ Ευάγγελος Καρακώστας δήλωσε πως «η διαδικασία είναι παρωδία και δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε». Αντίθετα ο εισηγητής του Ποταμιού Νίκος Νυφούδης συμμετέχει στην συζήτηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις