Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Αλλαγή φύλου: Κήρυξη πολέμου από την Εκκλησία – Έρχονται αλλαγές για να ψηφιστεί;

Αλλαγή φύλου: Κήρυξη πολέμου από την Εκκλησία – Έρχονται αλλαγές για να ψηφιστεί;

– Τι απαντά το Μαξίμου στην ευθεία παρέμβαση της Εκκλησίας για το θέμα της αλλαγής φύλου
– Παράθυρο για αλλαγές έτσι ώστε να το ψηφίσουν όλοι, από τον Πρόεδρο της Βουλής
– Κύμα συμπαράστασης στον Γιάννη Ραγκούση που απειλείται με εξώδικο από την Εκκλησία

Το θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα για την αλλαγή φύλου από τα 15 έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα με την εκκλησία να κατακερευνώνει όποιον είναι υπέρ.

Από την άλλη πολιτικά κόμματα και φορείς κάνουν λόγο για παρέμβαση της Εκκλησίας στα της Πολιτείας. Ο πόλεμος χαρακωμάτων θα συνεχιστεί έως και την ερχόμενη Τρίτη.

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου έρχεται την Δευτέρα 09/10 στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί σε δυο συνεδριάσεις. Η μια θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Η άλλη στις 9 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι με την ψηφοφορία.

Μαξίμου: Σεβαστές οι απόψεις της εκκλησίας αλλά..

Χαμηλών τόνων ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στο θέμα της αλλαγής φύλου.

«Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές» σχολιάζουν από την κυβέρνηση.

Και προσθέτουν:

«Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, κατατωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Τι λέει η Εκκλησία για την αλλαγή φύλου

 Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στα Παραπολιτικά είπε:

«Η Εκκλησία έκανε τη μια και μοναδική κίνηση που όφειλε να κάνει απέναντι στο λαό και στην κοινωνία. Η Εκκλησία ούτε νομοθετεί ούτε επιθυμεί να νομοθετήσει ούτε εμπλέκεται στα ζητήματα που αφορούν τη διάκριση των εξουσιών. Σέβεται απολύτως το ρόλο της και τη θεσμική της θέση με τη Πολιτεία. Απήθυνε μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης και της αποστολής του και αυτή τη στιγμή να προχωρήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου. Για την Εκκλησία το νομοσχέδιο αυτό προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας. Τορπιλίζει το θεσμό της οικογένειας και το κυριότερο εξουθενώνει απόλυτα το  ανθρώπινο πρόσωπο.

Βούτσης: Θα γίνει ενδιαφέρουσα συζήτηση – Ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα.

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι όλα τα θέματα θα τεθούν με υπεύθυνο τρόπο στην επικείμενη συζήτηση. «Θα γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επίμαχη διάταξη, για ταυτότητα φύλου στα 15 έτη, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι συμφωνεί και προσέθεσε ότι η διάταξη αυτή θα συζητηθεί και θα φωτιστεί διεξοδικά. «Νομίζω θα αποσαφηνιστεί το ζήτημα απολύτως στην Ολομέλεια και θα φωτιστεί», είπε.

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν τα όσα είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του για το θέμα ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Πιστεύω ότι θα αποσαφηνιστεί το ζήτημα απολύτως στην Ολομέλεια και θα ενισχυθεί το άρθρο. Θα φωτιστεί από πολλές πλευρές και θα εξευρεθούν οι τρόποι να εφαρμοστεί.  Κι όλοι να συναινέσουν», είπε.

Στην ευθεία ερώτηση για το «εάν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα  με τους ΑΝΕΛ» ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούστης απάντησε κατηγορηματικά «Ποτέ».

Ζουράρις για αλλαγή φύλου: «Είναι σαν παιδική ασθένεια, όπως ο διαβήτης»

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις μέλους της κυβέρνησης, του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι. Ο κ. Ζουράρις είπε μεταξύ άλλων σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι «Είναι διαταραχή σαν παιδική ασθένεια, όπως ο παιδικός διαβήτης, πρόκειται για ιατρικό και βιογενετικό θέμα».

ΚΚΕ: Ναι, μεν αλλά για την αλλαγή φύλου

Το ΚΚΕ, τονίζει ότι έχει επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία των μεσοφυλικών παιδιών και των διεμφυλικών ατόμων. Χαρακτηρίζει αντιεπιστημονικές απόψεις αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι ο διαχωρισμός άνδρας-γυναίκα δεν είναι αντικειμενικό γεγονός.

Επίσης, αναφερόμενο στην Εκκλησία μιλά για «…αναχρονιστικές αντιλήψεις για τις κοινωνικές σχέσεις των φύλων και την οικογένεια, που διακινούνται από άλλους φορείς».

Καταδικάζει τα κατασκευασμένα, όπως λέει, κοινωνικά στερεότυπα για τα δύο φύλα, που αποτελούν το άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει εμπόριο αντιδραστικών ιδεών.

Αυτές οι ιδέες, σύμφωνα με το ΚΚΕ απορρίπτονται και από επιστημονικές ενώσεις.

Λεβέντης: Αποσύρετε το νομοσχέδιο

«Να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου που πρόκειται να συζητηθεί την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής» καλεί η Ένωση Κεντρώων.

Όπως λέει, «χωρίς κοινωνικό διάλογο, χωρίς προετοιμασία, τέτοιες αλλαγές είναι βίαιες και αποδοκιμάζονται από τον λαό».

Προειδοποιεί, ότι «εάν επιμείνει η κυβέρνηση, η απάντηση την Δευτέρα, τουλάχιστον από την Ένωση Κεντρώων θα είναι σκληρή».

Κύμα συμπαράστασης στον Γιάννη Ραγκούση στην σύγκρουση με την Εκκλησία

Τη συμπαράσταση τους στον Γιάννη Ραγκούση επειδή δέχεται τα πυρά της Εκκλησίας για τις δηλώσεις του περί ομοφιλόφυλων κληρικών εξέφρασαν συνυποψήφιοί του. Επίσης,  η ΔΗΜΑΡ και το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.

Την συμπαράσταση του στον Γιάννη Ραγκούση εξέφρασε με ανάρτηση του στο twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης. Έγραψε: « Οι Μητροπολίτες φορούν ράσα και όχι τηβέννους. Και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει».

Εξωθεσμική πίεση της Εκκλησίας προς το πολιτικό σύστημα για κορυφαία ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της.

Αναφέρει ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας δυστυχώς μπαίνει μπροστά σε ζητήματα δημοκρατικών ρυθμίσεων της Βουλής των Ελλήνων».

«Εχουμε νέα ωμή παρέμβαση, αυτή την φορά στην υπόθεση της ταυτότητας φύλου με ανοιχτό εκβιασμό προς το πολιτικό σύστημα.

«Η ελευθερία λόγου και έκφρασης είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας. Είναι ένα κεκτημένο που αποκτήσαμε μετά από σκληρούς αγώνες στην πρόσφατη ιστορία μας.

Οι προσπάθειες της εκκλησιαστικής ηγεσίας να παρέμβει με τρόπο που να θέτει σε αμφισβήτηση θέματα ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης, όσο και της διακυβέρνησης, προκαλούν εύλογα ερωτήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ.

Καλεί την Ιερά Σύνοδο να αναθεωρήσει τη στάση της σε ό,τι αφορά την επαπειλούμενη δίωξη εναντίον του Γιάννη Ραγκούση.

Τη στήριξή του στον Γιάννη Ραγκούση εξέφρασε ο συνυποψήφιός του, δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Η σημερινή ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία καλεί σε κατάθεση τον συνυποψήφιο μου Γιάννη Ραγκούση. Κυρίως το ύφος “Ιεράς Εξέτασης” που τη διαπερνά, δεν μπορεί να αφήνει κανένα προοδευτικό πολίτη αδιάφορο».

Αυτό, τόνισε σε ανάρτηση του ο κ. Καμίνης στο facebook. «Η στήριξή μου στον κ. Ραγκούση είναι δεδομένη. Ο σεβασμός στην ελευθερία του λόγου είναι θέμα αρχής. Για την υπεράσπιση αυτών των αρχών και αξιών βρίσκομαι στην πολιτική», προσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις