Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

“Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό”

“Αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό”

Ανοιχτό για πρώτη φορά αφήνει το ενδεχόμενο χρήσης του μηχανισμού στήριξης που ενέκρινε το Συμβούλιο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Όπως αναφέρει, στον απόηχο των αποφάσεων στις Βρυξέλλες για τους όρους του δανείου, “μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο”. “Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός – απλώς ως όπλο στο τραπέζι – θα πείσει τις αγορές. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός που υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί” προσθέτει. “Δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή, ούτε είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά βεβαίως αν χρειαστεί, υπάρχει. Άρα έχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας”, αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι, αν και ο μηχανισμός δεν είναι ιδεώδης, είναι πολύ θετικό που υπάρχει. “Προφανώς η Ελλάδα είναι το πείραμα, η Ευρώπη πειραματίζεται αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το αρνητικό. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να ανοίξει αυτή η νέα προοπτική”, τονίζει.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι “όλοι έχουμε διαπιστώσει πως η Ευρώπη έχει χάσει μέρος της δυναμικής της” λόγω της κρίσης που τη θέτει σε δοκιμασία. “Μερικές φορές υπάρχει υπερβολική πίστη στην ορθή λειτουργία των αγορών”. “Σε αυτές τις συνθήκες, η απόφαση της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο, ένα ουσιαστικό και μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, λέει.

Ο πρωθυπουργός “στέλνει” και μήνυμα στη Γερμανία – όταν ερωτάται για τη στάση της – λέγοντας ότι “όπως όλες οι χώρες αντιμετωπίζει και αυτή μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, λόγω της διεθνούς κρίσης”, αλλά – όπως λέει – “η ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την ευημερία των κύριων εμπορικών της εταίρων που είναι οι ευρωπαϊκές χώρες”.

“Δεν έχουμε χάσει ούτε λεπτό” προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα “στο οποίο την οδήγησαν λάθη, παραλείψεις και νοοτροπίες δεκαετιών, που διογκώθηκαν σε αδιανόητο βαθμό από το 2004 ως το 2009”, απαντά ο κ Παπανδρέου στο ερώτημα περί ενδεχόμενων καθυστερήσεων στη λήψη μέτρων. “Ποτέ στο παρελθόν”, υπογραμμίζει, “υπουργικό συμβούλιο δεν είχε τέτοια παραγωγή νομοσχεδίων που κατατίθενται στη βουλή”.

“Να ανοίξουμε όλα τα μέτωπα”

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, τονίζει ότι πρέπει σήμερα “να ανοίξουμε όλα τα μέτωπα, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές τώρα για να έχουν απόδοση μετά από 2-3 χρόνια. Αυτή η κυβέρνηση καλείται να κάνει τα δυσκολότερα και τα περισσότερα, στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Κάποιες αλλαγές θα μας ξεβολέψουν όλους, από το πώς λειτουργεί ένας υπουργός μέχρι το πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος υπάλληλος, αλλά προς το καλύτερο”.

Για τους υπουργούς, λέει ότι ισχύει η προεκλογική δέσμευση “αξιολόγηση και λογοδοσία παντού και για όλους”. Επίσης απαντώντας για τις δημόσιες διαφωνίες κυβερνητικών στελεχών, σημειώνει ότι εντάσσονται στο πλαίσιο του διαλόγου που απαιτεί η συλλογική δουλειά και προσθέτει ότι κάποιοι εκπλήσσονται, επειδή “στο υπουργικό συμβούλιο γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις”, κάτι που δεν συνηθιζόταν στο παρελθόν.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, σημειώνει ότι η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά με την αλλαγή του πειθαρχικού θα πάψει να υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας, ενώ αποκαθίσταται η αξιοκρατία και όλοι οι προϊστάμενοι στη Δημόσια Διοίκηση θα επιλέγονται αξιοκρατικά, χωρίς κομματική επιρροή. Ως προς το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι υπαλλήλοι του δημόσιου τομέα, με τα τελευταία μέτρα, ο πρωθυπουργός είπε: “πολλές φορές το έχω πει, πως οι αποφάσεις μας ήταν αναγκαιότητα και όχι επιλογή”.

Συνοψίζοντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, ο κ Παπανδρέου δηλώνει ότι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνον για την κυβέρνηση αλλά και για την κοινωνία, είναι διπλό. “Και να αξιοποιήσουμε καλύτερα το αστείρευτο δυναμικό της χώρας για την παραγωγή πλούτου αλλά και να το διανείμουμε δίκαια”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε