Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανακοινώνονται τα πρώτα ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Ξεκινάει η «γαλάζια» κούρσα για την Ευρωβουλή

Ανακοινώνονται τα πρώτα ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Ξεκινάει η «γαλάζια» κούρσα για την Ευρωβουλή

Η ώρα των ανακοινώσεων για το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο έφτασε, καθώς αναμένεται ίσως κι εντός της ημέρας ν’ ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα υποψηφίων για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Οδηγός για τη ΝΔ είναι, μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει μπορεί να είναι ακόμη και εννέα, επιτρέποντας – εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση –την ανανέωση της ευρωομάδας της σε μεγάλο βαθμό.

Ούτως ή άλλως, από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές εκ νέου υποψήφιοι, στο κυνήγι του σταυρού σε όλη την Επικράτεια, θα είναι οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης. Αντιθέτως, η Μαρία Σπυράκη εγκαταλείπει το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και πέρα, δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και της Κατερίνας Μάρκου, οι οποίοι ακολουθούν αντίστροφη πορεία από αυτή της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

Επίσης, όπως έγραψε το newsit.gr, υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα είναι ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος. Σ’ αυτούς προστίθεται ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παύλος Ελευθεριάδης, ο οποίος – όπως και ο κ. Μαλλιάς – ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι το 2014, προσωποποιώντας έτσι το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όμορους πολιτικούς χώρους. Ένα ακόμη νέο όνομα είναι αυτό της Καλυψούς Γούλα, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και συνεργάτιδας του Γιάννη Μπουτάρη.

Ως υποψήφιοι φέρονται, τέλος, ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, το στέλεχος της Κομισιόν, Γιώργος Κρεμλής, ο εμπειρογνώμονας επί της αγροτικής πολιτικής, Δημήτρης Μελάς, η καθηγήτρια ιατρικής, Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα κι ο οικονομολόγος, Δημήτρης Τσαγκάρης. Ερωτηματικό παραμένει, τέλος, εάν θα δοκιμάσει την τύχη της για την Ευρωβουλή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη.

Πάντως, ακόμη κι έτσι, το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν πρόκειται ν’ ανακοινωθεί στο σύνολό του, αφού τα ονόματα που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν θα είναι περίπου 15. Τα υπόλοιπα, με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει στην οδό Πειραιώς, θ’ ανακοινωθούν το Μάρτιο και θα πρόκειται κατά βάση για αναγνωρίσιμα πρόσωπα, σε αντίθεση με αυτά που θα παρουσιαστούν άμεσα – πλην, βεβαίως, των νυν ευρωβουλευτών και βουλευτών.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις