Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η ανάλυση της δημοσκόπησης της Alco από τον Κώστα Παναγόπουλο

Η ανάλυση της δημοσκόπησης της Alco από τον Κώστα Παναγόπουλο

Σταθερή εικόνα αποτυπώνει η δημοσκόπηση (να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε πριν τα τραγικά γεγονότα στη Δυτική Αττική), σε σχέση με τον τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται την πορεία της χώρας.

Η αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν κάπως καλύτερα, που αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές Σεπτεμβρίου, διατηρείται, χωρίς όμως να αυξάνεται. Το 20%  θεωρεί ότι πάμε καλύτερα και το 32% ότι η κατάσταση παραμένει ίδια.   Εξακολουθούμε, συνεπώς, να έχουμε   μεταβολή (με θετικό πρόσημο) και όχι αντιστροφή των αντιλήψεων της κοινωνίας, το 46% της οποίας εκτιμά ότι τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα.

Σε ότι αφορά τα δεδομένα της πρόθεσης ψήφου (που έχουν σχετική αξία τόσο μακριά από μία εκλογική αναμέτρηση), διατηρείται το σαφές προβάδισμα της   Νέας Δημοκρατίας, με το ΣΥΡΙΖΑ όμως να σταθεροποιείται σε ποσοστά συσπείρωσης της τάξεως του 50%  και να μειώνει ακόμα λίγο τη διαφορά (από το 6,4% στο 6%) σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ενδιαφέρον εύρημα η διάθεση των πολιτών να προχωρήσει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διακυβέρνηση. Τον πρωθυπουργό εμπιστεύονται περισσότερο στην αντιμετώπιση της διαπλοκής και τα εργασιακά, ενώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ζητήματα διαπραγμάτευσης με τους Εταίρους και την υγεία.

Τέλος τα σταθερά και πολύ υψηλά ποσοστά απροσδιόριστης ψήφου (δεν αποφάσισα – λευκό – δεν θα ψηφίσω), επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα  της εικόνας που αποτυπώνει η δημοσκόπηση, αφού η τελική επιλογή αυτού του 30% αποτελεί, προφανώς, κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, σε όλα τα επίπεδα.

* Ο κ. Κώστας Παναγόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος Alco

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις