Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (pics)

Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (pics)
Φωτογραφία Αρχείου / Intime News

Ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου 2021. Τις ανακοινώσεις έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης. 

Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αρκετές. Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Click4more: Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα υπουργών και υφυπουργών και ποιους πήρε το ποτάμι

Σπήλιος Λιβανός: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία, Σπήλιος Λιβανός. 

Ο Σπήλιος Λιβανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι γιος του πρώην υπουργού Διονύση Λιβανού και της Αλίκης Κυριακίδου. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στις Διεθνείς Σχέσεις και στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση.

Στις εκλογές του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.  Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εκλέχτηκε Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και από τότε ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ.

Τη διετία 2009-2011 διετέλεσε Αναπληρωτής Γραμματέας και το 2013 Γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, διετέλεσε Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Επιχειρηματικότητας.

Υπήρξε μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου (ΕΦΠΚ).

Τα νέα πρόσωπα στο υπουργείο Παιδείας

Στη νέα κυβέρνηση ο Άγγελος Συρίγος ορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και η Ζέττα Μακρή υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. 

Ο Άγγελος Συρίγος είναι νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Από το 2002 διδάσκει Διεθνές Δίκαιο και εξωτερική πολιτική με ειδίκευση στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Όσον αφορά στη Ζέττα Μακρή, είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και εκλέχθηκε ως μέλος του Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας το 2000 και το 2004. Επίσης, από τον Απρίλιο του 2013 κατέχει την κοινοβουλευτική έδρα της Νέας Δημοκρατίας.

Μαρία Συρεγγέλα: Η νέα υφυπουργός του υπουργείου Εργασίας

Η νέα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, που μπήκε στην κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό, ήταν μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο.

Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.

Αμυράς: Από το «διαζύγιο» με το Ποτάμι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ένα από τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος. 

Ο κ. Αμυράς εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ξανά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Την 1 Μαρτίου 2016 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, αντικαθιστώντας τον Χάρη Θεοχάρη.

Στις 21 Ιανουαρίου 2019 ήρθε το… διαζύγιο με το Ποτάμι, καθώς αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί με αφορμή την αντίθεσή του στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στις 10 Απριλίου παραιτήθηκε και παρέδωσε την βουλευτική του έδρα στο Ποτάμι, με τη θέση του να καταλαμβάνει η επιλαχούσα Αντιγόνη Λυμπεράκη. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019, στις οποίες κατέλαβε την ένατη θέση με 175.821 ψήφους και δεν εξελέγη.

Δύο μήνες αργότερα, στις βουλευτικές εκλογές, εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων με τη “γαλάζιο στρατόπεδο”.

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού

Μια από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού ήταν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος αναλαμβάνει στο υπουργείο Πολιτισμού τα θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση στον ίδιο ρόλο καθώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήταν Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ποταμιού, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές το 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Αποχώρησε από το κόμμα το 2016. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)

Γιώργος Κώτσηρας: Ένας δικηγόρος στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο δικηγόρος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναλαμβάνει νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Γιώργος Κώτσηρας.

Απόφοιτος Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών ο Κώτσηρας είναι  τ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Αν. Ευρωβουλευτής-Aν. Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής.

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης

Τον Σταύρο Καλαφάτη επέλεξε ως νέο υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965. Αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ανατόλια και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1988. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις (1991) και νέες μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών (1994).

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 έλαβε θέση επιλαχόντα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ορκίστηκε βουλευτής το 2003 αντικαθιστώντας τον Παναγιώτη Ψωμιάδη λόγω ανάληψης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, και έκτοτε εκλέχτηκε βουλευτής 8 φορές: το 2004, το 2007, το 2009, το Μάιο του 2012, τον Ιούλιο του 2012, τον Ιανουάριο του 2015, τον Σεπτέμβριο του 2015 και το 2019.

Το 2007 ορίστηκε υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 2009 ορίστηκε Υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών στο κόμμα του. Το 2011 του ανατέθηκε η ευθύνη του Τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Την περίοδο 2001 – 2002 διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Διατέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2007 – 2009 και Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης το 2009.

Στις 21 Ιουνίου 2012 ορκίστηκε υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 14 Μαρτίου 2013. Κατά την διάρκεια της θητείας του έκανε αποδεκτή απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία έκρινε μη συμβατή με τον νόμο την μεταφορά πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στην Διεύθυνση Ναοδομίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών και έτσι κατέστησε αυθαίρετα όλα τα εκκλησιαστικά κτίσματα που κτίστηκαν από το 1988 και μετά. Μετά από μερικούς μήνες ψηφίστηκε ο Ν. 4178/2013 του υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης», ο οποίος νομιμοποίησε αυθαίρετα κτίσματα, μεταξύ άλλων αυτά που ανήκουν στο Δημόσιο ή χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι γνωστών θρησκειών.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 επανεξελέγη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και ακολούθως με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Nέος υφυπουργός αρμόδιος για το Κτηματολόγιο o Γιώργος Στύλιος

Υφυπουργός αρμόδιος για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο αναλαμβάνει ο Γιώργος Στύλιος. Γεννήθηκε στην Άρτα το 1971 και είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Το 2012 εκλέχθηκε Βουλευτής του Νομού Άρτας Νέας Δημοκρατίας. Ορίστηκε από το 2012 μέλος της διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και Πρόεδρος αυτής στο Τμήμα διακοπής Εργασιών της Βουλής του θέρους 2014. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής καθώς και μέλος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών.

Από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο του 2014 διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας

Ο βουλευτής Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος αναλαμβάνει τη νεοσύστατη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας αρμοδίου για θέματα πλοίων. Εξελέγη Βουλευτής Ά Πειραιώς και Νήσων με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ενώ επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο, τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019.

Το 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε αναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας.

Γιάννης Οικονόμου: Ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμοδίου για θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο βουλευτής Φθιώτιδος Γιάννης Οικονόμου.

Γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία και ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση στο 3ο Γενικό Λύκειο. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μιλά Αγγλικά. Υπηρέτησε τη Στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία.

Από το Νοέμβριο του 2006 έως το 2009 ήταν Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και από τη θέση αυτή προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων που ενίσχυσαν την προστασία του καταναλωτή στη χώρα μας (γραμμή παραπόνων 1520, ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, νόμος για την προστασία καταναλωτών στις τραπεζικές συναλλαγές).

Από το 2013 ήταν επικεφαλής της εταιρείας οδικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΣΥ Α.Ε.) θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει, σε τιμητική θέση, στο ψηφοδέλτιο Β’ Αθηνών της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του Ιουλίου 2019, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Σοφία Βούλτεψη: Η νέα υφυπουργός στο υπουργείο Μετανάστευσης

Στο κυβερνητικό σχήμα μπαίνει η Σοφία Βούλτεψη, που αναλαμβάνει τη θέση της υφυπουργού αρμόδιας για την ένταξη στο υπουργείο Μετανάστευσης. 

 Η Σοφία Βούλτεψη γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος επί σειρά ετών, σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Πρώην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού.

Πρώην Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Ν.Δ.

Εξελέγη Βουλευτής της Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

Υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000.

Έχει διατελέσει μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σήμερα, είναι:

  • Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
  • Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορίου, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος
  • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις