Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ανασχηματισμός: Φεύγουν σήμερα Λαφαζάνης Στρατούλης για να υπογράψουν άλλοι τα νομοσχέδια

Ανασχηματισμός: Φεύγουν σήμερα Λαφαζάνης Στρατούλης για να υπογράψουν άλλοι τα νομοσχέδια

– Στο γραφείο του στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός σε συνεχείς συσκέψεις με τον Γιάννη Δραγασάκη
– Αναβλήθηκε λόγω των αντιδράσεων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
– Με την λέξη “πραξικόπημα” στο στόμα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
– Έτσι χαρακτηρίζουν την συμφωνία που επεβλήθη στον πρωθυπουργό
– Δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου
– Κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο με τα μέτρα που είναι να ψηφιστούν έως την Τετάρτη

Τα πρώτα ονόματα που φεύγουν από το υπουργικό συμβούλιο εξ ανάγκης και είναι αυτά του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη, αναμένεται να ανακοινωσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αλλάξει τους δυο υπουργούς γιατί πρέπει να μπουν υπουργικές υπογραφές στα νομοσχέδια που θα καταττεθούν προς ψήφιση στην Βουλή. Από Πέμπτη θα αποφασισθεί αν πρέπει να γίνει κάτι ευρύτερο σε επίπεδο προσώπων.

Σήμερα ήταν να συνεδριάσει και η Κ.Ο. του κόμματος αλλά αναβλήθηκε η συνεδρίαση χωρίς να εξηγείται το γιατί. Εκτιμάται ότι αν γινόταν η συνεδρίαση τα πράγματα θα αγρίευαν πολύ. Συνεδριάζει όμως η Πολιτική Γραμματεία.

Σειρά προτάσεων που θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό κατέθεσαν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κατά τη συνεδρίαση του οργάνου. Τα μέλη της Γραμματείας, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας – το βλέμμα όλων είναι στραμμένο πάνω τους – αποφάσισαν την στάση που θα κρατήσουν σε ζυμώσεις που έγιναν χθες στη Βουλή.

Δεν αναμένεται να στηρίξουν πάντως τα μέτρα και αυτό θα εκφραστεί όχι απαραίτητα με μια καταψήφιση αλλά και με παρών ή απουσία.

Σήμερα το πρωί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση – τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητάει να αποσύρει την συμφωνία τονίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές.
Είναι εμφανές ότι αν προχωρήσει ακόμα ένα βήμα παραπέρα η Αριστερή Πλατφόρμα ζητώντας συνέδριο, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί ακόμα και σε διάσπαση.

Τα ονόματα που ήδη ακούγονται

Ήδη με τον ανασχηματισμό να θεωρείται θέμα ωρών άρχισαν να “διαρρέουν” τα πρώτα ονόματα. Κυρίως για τις θέσεις των υπουργών που θα αντικατασταθούν, αλλά και σε ότι αφορά στη θέση του Προέδρου της Βουλής για την αντικατάσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Με την πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου να τοποθετείται από πολλούς την ερχόμενη Πέμπτη και αμέσως μετά την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα τα ονόματα που ακούγονται για την αντικατάστασή τους είναι εκείνα των κυρίων Βίτσα και Δρίτσα.

Σε ό,τι αφορά στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ήδη πολλοί δίνουν χαρτοφυλάκιο στη Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και στον Σάββα Ρομπόλη, γνώστη όπως λένε πολλοί του Ασφαλιστικού, προκρίνοντάς τον έτσι για τη θέση του κ. Στρατούλη.

Φίλης: Να απαντήσουμε στο “πραξικόπημα”

“Σήμερα αυτό που προέχει είναι να εκφραστεί από τη Βουλή μία απάντηση για το πραξικόπημα, να διασωθεί η χώρα από την οικονομική χρεοκοπία” στέλνοντας και αυτός το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει εκ των έσω.

Προσερχόμενος στη Βουλή ο κ. Φίλης είπε πως “δεν θα συμπράξουμε στην ανατροπή της λαϊκής βούλησης του Ιανουαρίου. Θα αντιδράσουμε στο πραξικόπημα εις βάρος της χώρας” και συμπλήρωσε με νόημα ότι “δεν πρέπει να υπάρξει αριστερή παρένθεση με υπαιτιότητα ανθρώπων της Αριστεράς”

Όσον αφορά στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Φίλης τόνισε ότι ο ρόλος της προέδρου ή του προέδρου της Βουλής είναι να διευκολύνει το έργο του Κοινοβουλίου.

Παπαδημούλης: Κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνηση με πραξικόπημα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “προσπάθησαν να ρίξουν την κυβέρνησης με πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πραξικόπημα. Είναι η ώρα της ευθύνης της δικής μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε πολλά γιατί ξέφυγε από την εποχή της πολυδιάσπασης και των καπετανάτων”
Απευθυνόμενος προς το εσωτερικό του κόμματος ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε πως “η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πόλο δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και πρέπει να σταθεί όρθια και ενωμένη. Πρέπει να σεβόμαστε και τη διαφορετική άποψη αλλά και τη συλλογικότητα και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν θα πέσει εκ των έσω, θα βρούμε τον τρόπο να κρατήσουμε την κυβέρνηση ενωμένη και όρθια.
Αλλιώς καραδοκούν οι δυνάμεις και τα συμφέροντα που κυβέρνησαν 40 χρόνια και έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση”.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι διαφωνεί με την ιδέα κυβέρνησης ειδικού σκοπού λέγοντας χαρακτηριστικά “να μην καταστήσουμε όμηρο της μειοψηφίας και των συμφερόντων τον Τσίπρα”.

Ως προς το αν πρέπει να παραιτηθούν και να παραδώσουν την έδρα τους οι διαφωνούντες είπε πως δεν θέλει να κάνει υποδείξεις.

Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο βουλευτής Σταύρος Παπαδόπουλος

Φοβάμαι διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ορατές οι ιδεολογοπολιτικές διαφωνίες. Ο συμβιβασμός ήταν οδυνηρός και η συμφωνία επονείδιστη όμως η λαϊκή εντολή είναι η παραμονή στην ευρωζώνη. Όταν διαφωνείς με μια πολιτική οφείλεις να παραιτηθείς” ξεκαθάρισε στο ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος προανήγγειλε πως θα συζητήσουν την πρόταση μομφής για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και μετά επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη.
”Αυτός έλεγε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι Αρμαγεδώνας και μετά μας έλεγε στην ΚΟ ότι ήταν έτοιμος για την ρήξη”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε