Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανασχηματισμός μέσα στον Ιανουάριο για… ολική επαναφορά της κυβέρνησης

ανασχηματισμός

Υπάρχει έναν deadline και ένα restart που φαίνεται ότι απασχολούν το Μαξίμου. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η επιθυμία για επανεκίνηση της κυβέρνησης με έναν ανασχηματισμό που θα σημάνει και την… αντεπίθεση σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Ο ανασχηματισμός είναι η πιο… φορεμένη λέξη τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τα γεγονότα φαίνεται ότι πλέον απαιτούν μια ανάλογη κίνηση από τον Α. Τσίπρα. Η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι δεν είναι αυτή που θα αποτελέσει την αφορμή, καθώς δεν φαίνεται ότι αποτελεί καταλυτική εξέλιξη.

Ο Α. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να μπορέσουν να διαχειριστούν επικοινωνιακά την καταιγίδα μέτρων που φέρνει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και να περάσει στην επόμενη φάση.

Πολιτικά ως τις 22 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει δεκάδες προαπαιτούμενα ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Παράλληλα τρέχουν σημαντικά προβλήματα με κορυφαίο το σκοπιανό το οποίο απειλεί ως ένα βαθμό την κυβερνητική συνοχή με βάση τις έως τώρα τουλάχιστον αντιδράσεις από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Με το θέμα της ονομασία ανοιχτό σε καμία περίπτωση το Μαξίμου δεν θα ήθελε να έχει να διαχειριστεί και επικοινωνιακού και όχι μόνο προβλήματα σε επίπεδο μετανάστευσης και έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε αλλαγές οι οποίες αφορούν και στο πρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα.

Αν και υπήρξε προσπάθεια για αποφυγή δηλώσεων ο κ. Μουζάλας δεν έμεινε μακρυά από… κακοτοπιές και έτσι παραμένει το ψυχρό κλίμα με πολλούς άλλους υπουργούς και στελέχη του Μαξίμου.

Κατά πολλούς στους “προβληματικούς” εντάσσεται και η Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ επίσης πολλοί βλέπουν ως αντικαταστάτη της ακόμη και τον Νίκο Φίλη με τη μεγάλη απήχηση στο κόμμα.

Αλλαγή στο υπουργείο φαίνεται ότι θα σημάνει η πιθανή αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου για τον Χ. Σπίρτζη με πολλούς να τον “βλέπουν” ως αντικαταστάτη του Π. Σκουρλέτη ο οποίος συνεχίζει να εκφράζει διαφωνίες σε βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Παράλληλα και με ορίζοντα τον Αύγουστο του 2018 φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει μια ολική επαναφορά στο προφίλ της κυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση.

Κατά πολλούς και όχι μόνο για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται ότι διατηρεί τη θέση του “Τσάρου” της Οικονομίας, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα ισχύσει για το σύνολο του οικονομικού επιτελείου, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν δυο θέσεις να “παίζουν” για τον Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος στην περίπτωση που μετακινηθεί φαίνεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο υπουργοποίησης ενός εκ των στενών συνεργατών του Α. Τσίπρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις