Πολιτική

Ανασχηματισμός ώρα μηδέν: Αλλαγές και σε κορυφαία υπουργεία, πέντε οι αμετακίνητοι

Σήμερα ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει μαζί με το «καλή χρονιά» και «ανακάτεμα» της τράπουλας. Δεν αποκλείεται να κάνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις. Και ο Βασίλης Κικίλιας ανάμεσα σε εκείνους που μένουν. Οι επικρατέστεροι να φύγουν. Ταραντίλης στη θέση Πέτσα.

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τις αποφάσεις του και – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – σήμερα θ’ ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το δόγμα του ανασχηματισμού είναι «νέα χρονιά, νέα αρχή» και οι αλλαγές που περιλαμβάνει φαίνεται να έχουν… τα πάντα: αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία, «καραμπόλες», αναβαθμίσεις στελεχών, «έξοδο» κάποιων, αλλά και είσοδο στην κυβέρνηση – κυρίως σε θέσεις υφυπουργών – πολλών βουλευτών της ΝΔ.

Το τελευταίο στοιχείο επαναφέρει, μάλιστα, στο προσκήνιο τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού εντός του 2021, εφόσον, βέβαια, ο εμβολιασμός οδηγήσει στην υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης κι ακολουθήσει σταθεροποίηση, τουλάχιστον, της οικονομίας, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για διπλή προσφυγή στις κάλπες, δεδομένης και της απλής αναλογικής.

Επίσης, δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το σενάριο οι ανακοινώσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα να γίνουν απευθείας από τον πρωθυπουργό και να συνδυαστούν με την παρουσίαση του πλάνου για την μετά-Covid εποχή, όπως είχε γράψει το newsit.gr.

Οι αμετακίνητοι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αμετακίνητοι θεωρούνται μόνον υπουργοί σε κομβικά υπουργεία, όπως Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη (Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης), ενώ και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας φαίνεται πως διατηρήσει τελικά το πόστο του.

Μολαταύτα, δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστούν αλλαγές σε θέσεις αναπληρωτών και υφυπουργών σ’ αυτά τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού επιτελείου.

maximou mitsotakis kikilias

Ανασχηματισμός με… καραμπόλες

Από εκεί και πέρα, το ενδεχόμενο αλλαγών είναι ανοικτό στα περισσότερα υπουργεία. Όχι μόνο, δηλαδή, σε αυτά που είχαν συζητηθεί το περασμένο καλοκαίρι (Εργασίας, Τουρισμού), αλλά και σε υπουργεία πρώτης γραμμής. Και τούτο όχι μόνο από τις «καραμπόλες» που ενδέχεται να προκύψουν με μετακινήσεις υπουργών, αλλά και εξαιτίας των επιλογών του πρωθυπουργού.

Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ όλα δείχνουν ότι «αλλαγή φρουράς» θα υπάρξει και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με το όνομα του Χρήστου Ταραντίλη να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και τον Στέλιο Πέτσα να μετακινείται σε άλλο κυβερνητικό πόστο.

Πέτσας

«Ανάβουν» τα τηλέφωνα

Κατά πληροφορίες, οι αλλαγές «κλείδωσαν» κατά τις διαβουλεύσεις που είχε όλο το Σαββατοκύριακο με στενούς του συνεργάτες ο κ. Μητσοτάκης. Για να μην υπάρξουν, ωστόσο, διαρροές, τα περίφημα… τηλεφωνήματα καθυστέρησαν και θα γίνουν σήμερα – εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής και πράγματι το νέο κυβερνητικό σχήμα θ’ ανακοινωθεί εντός της ημέρας, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο.

Σε μεγάλο βαθμό, άλλωστε, οι «τυχεροί» έχουν βολιδοσκοπηθεί είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε από στενούς του συνεργάτες, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, με τον κ. Μητσοτάκη – όπως επίσης έχει γράψει το newsit.gr – να έχει λάβει εδώ και καιρό τις βασικές αποφάσεις του και απλώς να διαμορφώνει τα τελευταία 24ωρα τον τελικό καμβά του νέου κυβερνητικού σχήματος και ν’ αναζητεί την κατάλληλη στιγμή για τις ανακοινώσεις.

Η οποία κρίθηκε τελικώς πως είναι η αρχή της χρονιάς, ώστε να σηματοδοτηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο, Δευτέρα, η ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους – Καταβάλλεται νωρίτερα του προγραμματισμένου
«Θα είναι η πρώτη μιας σειράς αυξήσεων που θα δουν στα εισοδήματά τους, καθώς από τον Ιανουάριο θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους τόσο λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 41
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 20
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ