weather-icon °C AΘΗΝΑ

Ανασχηματισμός: “Σεισμός” στο Twitter! Στο… επίκεντρο ο Φώτης Κουβέλης

Ανασχηματισμός: “Σεισμός” στο Twitter! Στο… επίκεντρο ο Φώτης Κουβέλης
Φωτογραφίες από Twitter

Με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ο Φώτης Κουβέλης αντικαθιστά τον Δημήτρη Βίτσα, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και κάπως έτσι ο ανασχηματισμός γίνεται το… κεντρικό θέμα συζήτησης! Και το Twitter δεν θα μπορούσε να μην… πρωταγωνιστήσει!

Click4more: Ποιος είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος που αντικαθιστά την Αντωνοπούλου – Όταν ο Τσίπρας τον είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο μετά από επεισόδια [pics]

Γιατί ο ανασχηματισμός… έβγαλε Κουβέλη

Από πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προεξοφληθεί ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν ενδιαφέρεται για υπουργικό θώκο. Και ότι εάν το επιθυμούσε θα είχε υπουργοποιηθεί εδώ και καιρό.

Βέβαια, πρόκειται για μια επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που σίγουρα δεν είναι τυχαία. Κι αυτό διότι υποδαυλίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια κίνηση αναγνώρισης από την πλευρά του Πρωθυπουργού της στήριξης που δημοσίως σταθερά του παρέχει ο κ. Κουβέλης.

Πάρτυ στο Twitter!

Αφότου ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και το όνομα “Φώτης Κουβέλης” βγήκε από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, το Twitter πήρε… φωτιά!

Χιλιάδες αναρτήσεις, σχόλια, φωτογραφίες και βίντεο εκτόξευσαν τα hashtags #Ανασχηματισμός και #Κουβέλης στις δύο πρώτες θέσεις των trends!

Δείτε μερικές από τις… αμέτρητες αναρτήσεις του Twitter

https://twitter.com/jodigraphics15/status/968892035213209602

https://twitter.com/O_Palavos/status/968914363712229376

https://twitter.com/Tsiribibom/status/968914305172336640

Ανασχηματισμός: Ποιος είναι ο Φώτης Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1948 στον Βόλο . Σπούδασε Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δικηγόρος και συμμετείχε στις αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Εκλέγονταν από το 1975 μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το 1987 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στην θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1989. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και επίτιμος μέλος της SOS Ρατσισμός. Την περίοδο 1991 – 1994 διετέλεσε και πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων.

Υπήρξε μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη την περίοδο πριν τη Δικτατορία. Στη συνέχεια οργανώθηκε στον Ρήγα Φεραίο. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, του οποίου διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Έπειτα συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), στην οποία εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη γραμματέας της ΕΑΡ. Επί θητείας του αποφασίστηκε η ένταξή της στον Συνασπισμό, στον οποίο έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και της πολιτικής επιτροπής. Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τζαννετάκη (2 Ιουλίου έως 12 Οκτωβρίου 1989).

Πρώτη φορά βουλευτής

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθήνας με την υποστήριξη του Συνασπισμού και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1990. Στις 30 Ιουνίου 1991 στην Α΄ Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ τρεις μέρες αργότερα ορίστηκε γραμματέας του ίδιου κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, καθώς ο Συνασπισμός δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα ποσοστά για να εισέλθει στην Βουλή. Επανεξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007και του 2009 ενώ μετά τις εκλογές του 2009 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2002 ήταν υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του Συνασπισμού συγκεντρώνοντας 19.996 ψήφους (5,91%) και μία έδρα. Το 2008 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού αλλά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 απέτυχε να εκλεγεί λαμβάνοντας 28,67% έναντι 70,41% του Αλέξη Τσίπρα.

Στις 5 Ιουνίου 2010, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνασπισμού, ανακοίνωσε, ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, την αποχώρηση αυτού και των μελών της από το κόμμα. Πέντε μέρες αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με τους Θανάση Λεβέντη, Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη. Στις 18 Ιουνίου ορίστηκε εκπρόσωπος στη Διάσκεψη των Προέδρων της πολυκομματικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία Δημοκρατική Αριστερά. Στις 10 Ιουλίου 2010 εξελέγη αρχηγός, χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος, της Δημοκρατικής Αριστεράς από το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Στα τέλη του 2015 και έπειτα από την αποχώρηση του από την ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην δημιουργία της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ), μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Είναι παντρεμένος με την Φωτεινή Πάλλα και έχουν δύο παιδιά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM