Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ανασχηματισμός: Τα γεγονότα που έφεραν τον Χρυσοχοΐδη για 5η φορά στο υπουργείο Προστασίας και τα νέα πρόσωπα

Ανασχηματισμός: Τα γεγονότα που έφεραν τον Χρυσοχοΐδη για 5η φορά στο υπουργείο Προστασίας και τα νέα πρόσωπα

Ξάφνιασε τα κυβερνητικά στελέχη η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να προχωρήσει τώρα, σε διορθωτικές κινήσεις δηλαδή σε ανασχηματισμό, στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανασχηματισμό γνώριζαν μόνο οι στενοί του συνεργάτες και θρυαλλίδα των αποφάσεων ήταν οι απανωτές αρρυθμίες και οι λανθασμένοι χειρισμοί σε θέματα ασφάλειας. Προβλήματα από τα οποία, όπως καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση καταγράφει φθορά.

Κι αν με το μεγάλο θέμα της ακρίβειας υπάρχει η επιχειρηματολογία ότι είναι εισαγόμενη και τα περιθώρια αντίδρασης συγκεκριμένα, στα θέματα ασφάλειας κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξουν δραστικές λύσεις, άμεσα.

Θρυαλλίδα των εξελίξεων το… “άρωμα” τρομοκρατίας και αιματηρά γεγονότα

Δεν ήταν μόνο τα περιστατικά οπαδικής βίας… Οι Κροάτες χούλιγκανς (τον Αύγουστο) που έφτασαν ανενόχλητοι στο γήπεδο της ΑΕΚ – παρ’ ότι υπήρχε ειδοποίηση από τις ξένες υπηρεσίες – και αποτέλεσμα των επεισοδίων που προκάλεσαν επεισόδια ήταν ο άδικος θάνατος του οπαδού της ομάδας Μιχάλη Κατσούρη… ‘Η τα πρόσφατα επεισόδια (7 Δεκεμβρίου) των χούλιγκανς στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στον Ρέντη, με τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Ήταν και ο θάνατος του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ σε καταδίωξη στο Ασπρόπυργο (18 Δεκεμβρίου) και άλλα γεγονότα…

Ήταν όλα αυτά αλλά κυρίως η αυτοσχέδια βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δίπλα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που αν δεν εξουδετερωνόταν, ενδεχομένως να υπήρχαν πολλά θύματα, δεδομένου μάλιστα ότι δίπλα βρίσκεται και η πανεπιστημιούπολη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράστες έδρασαν… “κάτω από τη μύτη” της αστυνομίας.

Το γεγονός αυτό κατέδειξε ότι υπάρχουν ακόμη ενεργές ομάδες τρομοκρατίας και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του την επιτυχία της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, θεωρήθηκε ο καταλληλότερος για να αναλάβει τα ηνία, για 5η φορά στην πολιτική του διαδρομή, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δίπλα του, ως υφυπουργός ΠΡΟΠΟ αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Οι καραμπόλες

Με την αλλαγή σκυτάλης στην Κατεχάκη ξεκίνησαν οι καραμπόλες.

Η θέση του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Υγείας πέρασε στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει θητεύσει ξανά στο συγκεκριμένο υπουργείο, επί κυβέρνησης Σαμαρά (2013-2014), σε σκληρές συνθήκες μνημονιακής επιτροπείας. Έχει μεταρρυθμιστική εμπειρία και σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις ευρωεκλογές θα “τρέξει” δύσκολες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και όχι μόνο αυτές που έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες.

Το χαρτοφυλάκιο του κ. Γεωργιάδη αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, η οποία έχει περάσει ξανά από το υπουργείο Εργασίας ως υφυπουργός και γνωρίζει τα θέματα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Νέα θέση υφυπουργού στο Παιδείας και η αναβάθμιση Μαρινάκη

Μια νέα θέση υφυπουργού προστέθηκε στο υπουργείο Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση, και την ανέλαβε η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.

Πότε θα γίνει… ανασχηματισμός;

Και τώρα, πότε θα γίνει… ανασχηματισμός; Το Μέγαρο Μαξίμου, με την φημολογία ακόμη για αλλαγές στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα πρόκειται για… διορθωτικές κινήσεις. Και όπως όλοι εκτιμούν, νέο… “καρδιοχτύπι” για τους υπουργούς και τους βουλευτές της Ν.Δ. θα υπάρξει ξανά μετά τις ευρωεκλογές, με ευρύτερες αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις