Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ανδρέας Φιορεντίνος στο newsit.gr: «Η Μύκονος θέλει τάξη, νοικοκυροσύνη, να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά»

Ανδρέας Φιορεντίνος στο newsit.gr: «Η Μύκονος θέλει τάξη, νοικοκυροσύνη, να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μυκόνου Ανδρέας Φιορεντίνος μίλησε στο newsit.gr για το όραμα που έχει για το λαμπερό νησί των Κυκλάδων. Μια ανάσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Ανδρέας Φιορεντίνος, άνθρωπος της αγοράς περιγράφει το σχέδιό του έτσι ώστε το νησί με το ισχυρό, παγκόσμιο τουριστικό brand να αναπτυχθεί κι άλλο.

Είστε πολλά χρόνια στον τουρισμό και τον έχετε υπηρετήσει από πολλές θέσεις, είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως εκπρόσωπος σε συλλγικά όργανα όπως είναι η ΠΟΞ ή το ΞΕΕ. Ποια είναι η εικόνα σας για την φετινή του πορεία;

Το 2023 είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, με έσοδα και αφίξεις που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσουν και το 2019. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μας. Να σκεφτούμε το μέλλον και να προσδιορίσουμε τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε. Εκτιμώ ότι κλείσαμε έναν κύκλο ανάπτυξης και τώρα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που θα έχει στον πυρήνα του τη βιωσιμότητα. Δηλαδή τον σεβασμό στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες, τις παραδόσεις, τον τρόπο ζωής ενός τόπου. Το προϊόν μας είναι ελκυστικό και μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο όταν βρει μια νέα ισορροπία. Αυτό είναι ο δρόμος για να πρωταγωνιστήσουμε στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα.

Και ο τουρισμός στη Μύκονο; Πολλοί λένε ότι έχει φτάσει στα όρια του το νησί.

Η Μύκονος είναι ένα ισχυρό, παγκόσμιο τουριστικό brand με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όποιος όμως επαναπαύτηκε στις επιτυχίες του έχασε. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να πιστεύουμε ότι ο τουρισμός θα κινείται με τον αυτόματο πιλότο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά λάθη σε τοπικό επίπεδο. Δεν επενδύσαμε σε υποδομές, ανεχτήκαμε απαράδεκτες και αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές, υπερβήκαμε τα όρια του νόμου και της τάξης με αποτέλεσμα να χαθεί το μέτρο. Ξέρετε, όταν υποδέχεσαι κάθε χρόνο επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και υψηλής ταξιδιωτικής δαπάνης όπως η Μύκονος, οφείλεις για να τους κρατάς ικανοποιημένους να εκσυγχρονίζεσαι διαρκώς. Να είσαι ο καλύτερος οικοδεσπότης. Και εκεί οι ευθύνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες. Στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Είστε υποψήφιος Δήμαρχος. Τι σκοπεύετε να κάνετε. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας

Θα σας έλεγα το πολύ απλό. Το νησί θέλει τάξη. Νοικοκυροσύνη. Να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Να βάλουμε τον Μυκονιάτη και τις ανάγκες του ως προτεραιότητα μας. Να φροντίσουμε για τα σχολεία των παιδιών μας. Να μεριμνήσουμε για την υγεία και την φροντίδα των κατοίκων, ιδίως των μεγαλύτερων σε ηλικία. Να απαιτήσουμε την ασφάλεια που έχουμε ανάγκη. Μια τόσο δυναμική οικονομία, ένα νησί που κάνει τόσο μεγάλους τζίρους, οφείλει να ανταποδίδει στην τοπική κοινωνία αυτό που της αναλογεί. Γιατί ικανοποιημένος τουρίστας σημαίνει πάνω από όλα ικανοποιημένος κάτοικος. Και ο Μυκονιάτης βλέπει ότι δεν έχει αυτά που του αξίζουν, αυτά που του αναλογούν.

Τις προηγούμενες ημέρες συναντηθήκατε με τον Πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση κράτησε μια συγκεκριμένη στάση στη Μύκονο. Τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή;

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, όσο και για την κατάσταση στη Μύκονο την οποία γνωρίζει πολύ καλά. Όπως ξέρετε, εκτός από υποψήφιος Δήμαρχος στη Μύκονο είμαι και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. Του ανέλυσα λοιπόν τη γενική εικόνα και του παρουσίασα τις θέσεις μου για τη Μύκονο και το μέλλον της. Είναι σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας όχι μόνο αντιλαμβάνεται τα ζητήματα της Μυκόνου, αλλά δείχνει αποφασισμένος με τις πράξεις του να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είναι σημαντικό σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια για την επόμενη ημέρα της Μυκόνου να αθροίζουμε δυνάμεις για να πετύχουμε την αλλαγή που θέλουμε. Η πολιτική βούληση που υπάρχει για τολμηρές αλλαγές, είναι μια εξαιρετική συγκυρία που πρέπει να “εκμεταλλευτούμε” στο έπακρο. Και στη Μύκονο χρειάζεται να κινηθούμε μπροστά και τολμηρά για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της ασυδοσίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη σας μιλήσατε για νομιμότητα, λογοδοσία, διαφάνεια. Τι σημαίνει αυτό το τρίπτυχο για εσάς;

Θα σας απαντήσω με μια φράση του Πρωθυπουργού, από τον Μάρτιο του 2023. «Δεν νοείται να θεωρούν ορισμένοι τους εαυτούς τους υπεράνω του νόμου». Αυτό σημαίνει νομιμότητα, διαφάνεια, λογοδοσία. Η επιτακτική ανάγκη να δουλέψουμε, να αναπτυχθούμε, να εκμεταλλευτούμε τους καρπούς της ανάπτυξης μέσα σε ένα περιβάλλον ισονομίας. Αυτό θέλει ο κάθε υγιής και σοβαρός επαγγελματίας του νησιού, αυτό θέλει ο κάθε Μυκονιάτης για να προστατεύσει τον τρόπο ζωής του, την περιουσία του, το μέλλον του. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω ένα γκρίζο παρελθόν αδιαφάνειας. Δεν φοβόμαστε το νόμο. Το αντίθετο. Θέλουμε κανόνες υγειούς επιχειρηματικότητας, θέλουμε ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο νόμος και η τάξη είναι προϋπόθεση για την ευημερία της Μυκόνου.

Ποιο είναι το όραμα σας για τη Μύκονο;

Στη Μύκονο αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο προτάσεις. Η μια είναι προσκολλημένη στο παρελθόν, εγκλωβισμένη στις παθογένειες της, καθηλωμένη στις νοοτροπίες που γέννησαν όλα τα προβλήματα που ζούμε σήμερα. Η άλλη, η δική μας, μιλάει για την επόμενη ημέρα. Για το πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Πιστεύω ακράδαντα στις δυνατότητες των συμπατριωτών μου. Στις δημιουργικές τους δυνάμεις. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε στο πέρασμα του χρόνου. Αυτές τις δυνάμεις θέλω να ενώσω, αυτή τη δημιουργικότητα θέλω να αναδείξω. Αυτό είναι το όραμα μου. Μπορούμε με δουλειά και σχέδιο, πολύ σύντομα, να γίνουμε ένα τόπος πρότυπο για να ζεις, να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, να εργάζεσαι και να δημιουργείς. Ένας τόπος ασφάλειας και ίσων ευκαιριών που σέβεται την ιστορία του και αισιοδοξεί για το μέλλον του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις