Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ανδρέας Πάτσης: Συναγερμός στην κυβέρνηση από τις ανεπαρκείς εξηγήσεις – Το παρασκήνιο της διαγραφής του και τα ερωτήματα

Ανδρέας Πάτσης: Συναγερμός στην κυβέρνηση από τις ανεπαρκείς εξηγήσεις – Το παρασκήνιο της διαγραφής του και τα ερωτήματα

Συναγερμός σήμανε στο Μέγαρο Μαξίμου και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όταν διαπίστωσαν ότι οι εξηγήσεις του Ανδρέα Πάτση όχι απλά δεν ήταν επαρκείς αλλά ήταν… «έωλες» και θα έδιναν τροφή στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει το ηθικό υπόβαθρο της κυβερνώσας παράταξης συνολικά.

«Γαλάζια» στελέχη ομολογούσαν ότι απαιτούνται άμεσα αντανακλαστικά και ότι η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση φέρνει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία. σε μία στιγμή που η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας. «Η εμπλοκή βουλευτή σε εταιρεία που παίρνει τα «κόκκινα δάνεια» πολιτών και «πλουτίζει» σε βάρος τους δημιουργεί μείζον θέμα» δήλωνε στέλεχος της Ν.Δ., ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούσαν απαντήσεις και για το αν η δράση του κ. Πάτση είναι αντίθετη με τους νόμους.

Η εντολή Μητσοτάκη

«Τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν χωρούν στη Ν.Δ» σημείωναν πηγές του κόμματος μετά την ακρόαση του βουλευτή Γρεβενών από τον Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννη Μπούγα, τον Γεν. Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου και του Γεν. Γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη, κι ενώ νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξοργισμένος, είχε ζητήσει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να μη μείνει καμία σκιά για καμία από τις υποθέσεις που αναδεικνύονται… Από την υπόθεση της αγοράς από εταιρεία του, κόκκινων δανείων στο 1/5 της αξίας τους (στα 4,3 εκατ. για δάνεια ύψους 62 εκατ. ευρώ) και τις καταγγελίες ότι το τίμημα που έδωσε για την απόκτηση τους δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες του. Αλλά και για την είσπραξη πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές προς τα ΕΛΤΑ, μέσω ξένης εταιρείας που εκπροσωπεί στην Ελλάδα (με απευθείας ανάθεση), όσο και για άλλες υποθέσεις.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού ο μέχρι πρότινος βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., όπως ανακοίνωνε αργότερα το Γραφείο του Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι οι εξηγήσεις του για επαγγελματικές του δραστηριότητες «δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας» και ότι δεν ήταν επαρκείς.

Αρνήθηκε να παραδώσει την «γαλάζια» έδρα του

Σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν πιέσεις στον πρώην «γαλάζιο» βουλευτή να παραδώσει την έδρα του, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε κι έτσι από χθες μπήκε στο κλαμπ των ανεξάρτητων, με τη Ν.Δ. να μετρά τώρα 156 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα.

Πιερρακάκης vs ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, για την υπόθεση της ανάθεσης σε εταιρεία του κ. Πάτση, του έργου παροχής νομικών συμβουλών στα ΕΛΤΑ, να «στοχοποιήσει» τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητώντας την αποπομπή του.
Συνεργάτες του κ. Πιερρακάκη απαντούν στην Κουμουνδούρου ότι επιχειρούν να τον εμπλέξουν για λόγους «μικροπολιτικής σκοπιμότητας», ενώ παραπέμπουν σε παλαιότερη τοποθέτηση του Νίκου Παππά για το ρόλο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στα ΕΛΤΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα» σημείωναν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι η εποπτεία ανήκει στο Υπερταμείο.

«Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ;

Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπερταμείο» προσέθεταν με έμφαση.

Αποκαλυπτικό το «Πόθεν Έσχες» του βουλευτή Α. Πάτση

Η υπόθεση Πάτση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων, οι οποίοι έθεταν συγκεκριμένα ερωτήματα και όχι μόνο για την ηθική διάσταση όσων έχουν αποκαλυφθεί… 
Στέκονταν ιδιαίτερα και σε μία άλλη πτυχή, όπως αποδεικνύεται μέσα από τη Δήλωση Πόθεν Έσχες του βουλευτή.

– «Μπορεί ένας βουλευτής να συμμετέχει στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα;» αναρωτήθηκαν πολλοί. 
Σύμφωνα με νόμους του 2003 και του 2016, όπως σημείωναν πηγές με άριστη γνώση των θεμάτων αυτών, όχι μόνο απαγορεύεται αλλά επισείει και ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή ως 500.000 ευρώ.
– Εμπίπτει η περίπτωση του βουλευτή Πάτση σε αυτή τη «μέγκενη» του νόμου;

Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ερευνήσει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, τη σύγκλιση της οποία ζήτησε επίσημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη δήλωση Πόθεν Έσχες που είχε υποβάλλει ο βουλευτής για τη χρήση του έτους 2020 – και η οποία έχει αναρτηθεί και στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής – ο Ανδρέας Πάτσης φέρεται να είναι ιδιοκτήτης, κατά ποσοστό 100%, τριών αλλοδαπών εταιρειών… Εταιρειών που έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο, και οι οποίες, όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του βουλευτή Πάτση. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εταιρείες με τις επωνυμίες  «SIGHTGREEN LTD»,  «DAGORLIA LTD» και «HORSELORD LTD».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις