Πολιτική

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις εικόνες στις εκκλησίες – «Απειλούν» το άνοιγμα το σχολείων

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πριν από δύο 24ωρα, το επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία ήταν ότι τα περιοριστικά μέτρα υπαγορεύονται από την ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική κατάσταση και να μπορέσουν έτσι ν’ ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι χθεσινές εικόνες, όμως, μέσα και έξω από ναούς για τον εορτασμό των Θεοφανείων βάζουν – θεωρητικά, τουλάχιστον – σε κίνδυνο το συνολικό σχεδιασμό.

Ούτως ή άλλως, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου ν’ αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θ’ αποτυπώσουν τη χαλαρότητα και την κινητικότητα των γιορτινών ημερών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Το λόγο ασφαλώς έχουν οι ειδικοί, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι με την άρση των περιορισμών, καθώς τυπικά την Κυριακή λήγει το σκληρό οριζόντιο lockdown που είχε επιβληθεί πριν από μία εβδομάδα.

click4more: Reuters για τα Θεοφάνεια: Κράτος εν κράτει η Εκκλησία στην Ελλάδα

Εκτός από τα σχολεία, ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης κάνει λόγο, και για επαναλειτουργία του εμπορίου με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα – εφόσον, βέβαια, οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων διατηρήθηκε σε τριψήφιο νούμερο (816) και για πρώτη φορά ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400 – έστω και οριακά, δηλαδή στους 399. Μολαταύτα, εξακολουθεί ν’ αξιολογείται ως υψηλός, καθώς το καλό σενάριο ήταν στις ημέρες των εορτών να πέσει κάτω και από το όριο των 300, όπως λένε οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει πως η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή κι έτσι κρίνεται απαγορευτικό ένα πιθανό τρίτο κύμα που θα μπορούσε ν’ ανακύψει από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή ακόμη και από τη διασπορά του ιού μετά τις γιορτές.

Προβληματισμός και αντιδράσεις για τις εικόνες στις εκκλησίες

Πολλώ δε μάλλον, μετά τις χθεσινές εικόνες μέσα και έξω από ιερούς και μητροπολιτικούς ναούς, οι οποίες προκάλεσαν εύλογες αντιδράσεις, αλλά και την ανησυχία των ειδικών.

Η Εκκλησία πάντως θεωρεί ότι δεν υπήρξαν ακρότητες, ενώ η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από την ανακοίνωση-απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη στον Αλέξη Τσίπρα, παραμένει πως δεν θα μπορούσαν να σταλούν ΜΑΤ στους ναούς.

Την ίδια στιγμή, θετικό νέο συνιστά η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna, η οποία σημαίνει πως σύντομα θα ξεκινήσει η διανομή του κι έτσι θ’ αυξηθούν οι διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου και στην Ελλάδα, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 136.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna θα φτάσουν στην Ελλάδα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έως τα τέλη Ιανουαρίου θα βρίσκονται στην Ελλάδα 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Υπενθυμίζεται πως στόχος είναι ο εμβολιασμός 220.000 ατόμων έως τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς έως χθες το βράδυ είχαν εμβολιαστεί συνολικά 20.466 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο κοινωνιολόγο – «Φώτισε τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους»
Μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον ακαδημαϊκό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών - Οι αναφορές στο έργο, τη δημόσια παρουσία και την πνευματική παρακαταθήκη του
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς το δημόσιο χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
«Με ορίζοντα το 2031, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από 110%, καθώς από το 2021 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 43
Κατσαφάδος από Σαλαμίνα: Προτεραιότητα η γρήγορη καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, την Τρίτη ξεκινούν οι αυτοψίες
Στο νησί ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας - Περίπου 600 άνθρωποι απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης - Στο Πυροσβεστικό Σώμα η έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών
Κατσαφάδος Σαλαμίνα
Αντώνης Σαμαράς για τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Μια ακόμη διεθνής πειρατεία από την Άγκυρα, αυτά είναι τα κατά φαντασία «ήρεμα νερά»
«Τι ακριβώς κάνουμε; Ποια είναι η στρατηγική μας; Δεν βλέπουμε πως η Τουρκία προσπαθεί να μας αποκόψει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο;» διερωτάται στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός
Ο Αντώνης Σαμαράς 130
Θαλάσσια πάρκα: Σκληρή κριτική της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία
Παράνομη χαρακτηρίζει την τουρκική κίνηση η ΕΛ.Α.Σ - Ζητεί ευρωπαϊκή αντίδραση και κυρώσεις, εγκατάλειψη της πολιτικής των «ήρεμων νερών» και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 7