Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Πώς τα e-mail έφτασαν στα χέρια της – Το τηλεφώνημα με Μητσοτάκη και η απόσυρση

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Πώς τα e-mail έφτασαν στα χέρια της – Το τηλεφώνημα με Μητσοτάκη και η απόσυρση

Η απομάκρυνση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. έμοιαζε εδώ και ημέρες μονόδρομος. Για πολλούς η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν… Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα» ήταν προάγγελος της χθεσινής εξέλιξης μετά τον σάλο με τα e-mail.

Όλες οι ενδείξεις το τελευταίο διάστημα έδειχναν πως η πηγή της διαρροής των e-mail στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ήταν στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο υπουργείο Εσωτερικών, και αυτό που έμενε να πιστοποιηθεί ήταν σε ποιό χρόνο έγινε.

Αυτό που ήταν εξαρχής φανερό ήταν ότι δεν επρόκειτο για ηλεκτρονικές διευθύνσεις, που αφορούσαν στην εγγραφή ψηφοφόρων του εξωτερικού στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, όπως και αποδείχτηκε τελικά, κάτι που προκάλεσε ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό γιατί, μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε αμφισβήτηση το αδιάβλητο της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης που διευκολύνει ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές.

Λύθηκε το… «μυστήριο»

Ο πρωθυπουργός βλέποντας να δημιουργούνται σκιές γενικότερα κατά της κυβέρνησης αλλά και για την ίδια την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου, ζήτησε από συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου να ψάξουν να δουν τί ακριβώς συνέβη, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή στη Νίκη Κεραμέως να διενεργήσει και εσωτερική έρευνα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο έλεγχος έλυσε το «μυστήριο». Όπως αποδείχτηκε, η λίστα με τα επίμαχα email που έφυγαν μαζικά από το γραφείο της Ευρωβουλευτού της ΝΔ  διέρρευσε από τη Βασιλίσσης Σοφίας μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, επί υπηρεσιακής δηλαδή κυβέρνησης.

Αποκτήθηκε από συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, ο οποίος την προώθησε στον Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο για να φτάσει στα χέρια της «γαλάζιας» ευρωβουλευτού. 

Κατόπιν αυτών, δεν αποτέλεσε έκπληξη χθες η παραίτηση των δύο στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών.

«Δεν θέλαμε καμία σκιά»

«Υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και επειδή είδαμε την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει την επιστολική ψήφο, αυτή η έρευνα κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα…» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον Real fm.

Το τηλεφώνημα με Μητσοτάκη

Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής (15.03.24) και ενώ είχαν κυκλοφορήσει από νωρίτερα για μη συμμετοχή της κυρίας Ασημακοπούλου στην ευρωλίστα της ΝΔ, η Ευρωβουλευτής, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε με ανάρτηση της ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

«Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως.

Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας.

Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος» έγραφε η κ. Ασημακοπούλου, η οποία χθες, όπως ενημέρωσε, κατέθετε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής βρίσκεται σε εξέλιξη και εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή των email, και τα αδικήματα που διερευνώνται είναι παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις