Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Ανοίγουν ξανά σήμερα τα καταστήματα – Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ανοίγουν ξανά σήμερα τα καταστήματα – Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα με click away και click in shop. Στοίχημα για την κυβέρνηση οι εμβολιασμοί. Παραμένει ο «γρίφος» της εστίασης.

Ένα σημαντικό βήμα για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται σήμερα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο αποτελεί παράλληλα κρίσιμο τεστ για τα επόμενα βήματα της άρσης των περιορισμών και για τις αντοχές απέναντι στον κορονοϊό.

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τους αριθμούς τα τελευταία συνεχή 24ωρα ήταν αφενός η αιτία για την τολμηρή απόφαση για «κανονικό» άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Αφετέρου, όμως, είναι ακριβώς αυτή που θα πρέπει να έχει συνέχεια ή, έστω, οι επιδημιολογικοί δείκτες να κρατηθούν σ’ αυτά τα επίπεδα για να μην χρειαστεί τα καταστήματα να επιστρέψουν στο click away ή ακόμη και να κατεβάσουν πάλι προσωρινά ρολά, υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος.

Το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί σε κάθε περίπτωση ανάσα για τους επαγγελματίες, καθώς διανύουμε ήδη την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Σ’ αυτή τη φάση, όμως, οι επαγγελματίες δεν βλέπουν μόνο τα καταστήματά τους ν’ ανοίγουν μετά σχεδόν από 2,5 μήνες, αλλ’ επιπλέον έχουν το πλεονέκτημα της απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την οποία δόθηκε μικρή παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος λόγω της μεγάλης συμμετοχής.

Στοίχημα οι εμβολιασμοί

Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι ξεκίνησαν εντός του Σαββατοκύριακου οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού από τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, το παράλληλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών και να θωρακιστούν έτσι κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες – δεδομένων και των καιρικών συνθηκών που θα ευνοήσουν το προσεχές δίμηνο τη διασπορά του ιού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών – και να αποτραπεί στο μέτρο του δυνατού η επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Αυτονόητο είναι πάντως ότι οι ρυθμοί των εμβολιασμών εξαρτώνται άμεσα από τις διαθέσιμες δόσεις των εμβολίων που θα φτάνουν σταδιακά στην Ελλάδα, με τα νέα από την Pfizer να μην είναι θετικά σε ό,τι αφορά το σύνολο της ΕΕ, λόγω μικρότερου αριθμού παραδόσεων.

Το ζήτημα, μάλιστα, αναμένεται να κυριαρχήσει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη και στην οποία θα συζητηθεί και η πρόταση Μητσοτάκη για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός ΕΕ. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Τα επόμενα βήματα

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, προτεραιότητα δείχνει να έχει αυτή τη στιγμή η διά ζώσης επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις ωστόσο, τούτο δεν προβλέπεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει τη μεθεπόμενη, δεδομένου ότι στην κυβέρνηση δείχνουν να προτιμούν να εξεταστεί πρώτα με επάρκεια στοιχείων από τους ειδικούς η αποτύπωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στους επιδημιολογικούς δείκτες, ούτως ώστε οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν με ασφάλεια.

Έπεται των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η εστίαση, της οποίας, ωστόσο, η επαναλειτουργία αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, λόγω των κανόνων και των μέτρων που θα πρέπει να ισχύσουν. Όπως έγραψε πάντως το newsit.gr, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να διαχωριστούν εστιατόρια και καφέ από τη διασκέδαση, της οποίας το άνοιγμα θα καθυστερήσει περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ – η οποία επίσης θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης – και στην οποία τυπικά θα εκλεγεί ως διάδοχος του Σταύρου Καλαφάτη στη θέση του γραμματέα της ο Γιάνης Μπούγας. Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ασφαλώς και θα είναι εφ’ όλης της ύλης, ενώ σημειώνεται πως είναι το πρώτο «ραντεβού» των βουλευτών της ΝΔ με τον πρωθυπουργό μετά τον ανασχηματισμό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις