Πολιτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Γεραπετρίτη και Φιντάν στη Σόφια: «Γαλάζια Πατρίδα», Αιγαίο και Κυπριακό στην ατζέντα

Πιθανό τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Τα μηνύματα της Αθήνας
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στρέφεται η προσοχή στη Σόφια, όπου αύριο, Τετάρτη (09.06.2026), θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας σύντομης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν

Η πιθανή συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κινούνται εκ νέου σε λεπτές ισορροπίες. Από τη μία πλευρά, η Άγκυρα επιμένει σε ρητορικές και πρωτοβουλίες που προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ από την άλλη διατηρείται η επίσημη γραμμή περί διατήρησης ήπιου κλίματος στο Αιγαίο.

Από την ελληνική πλευρά, στο επίκεντρο των προβληματισμών βρίσκεται το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη «Γαλάζια Πατρίδα», το οποίο η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση το προσεχές φθινόπωρο. Στην Αθήνα εκτιμούν ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να προσδώσει θεσμικό μανδύα στις γνωστές αναθεωρητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το μήνυμα της Αθήνας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εφόσον πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να επαναλάβει με σαφήνεια στον Χακάν Φιντάν ότι καμία μονομερής ενέργεια που αφορά ζητήματα θαλάσσιων ζωνών και Δικαίου της Θάλασσας δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα ή να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η Αθήνα επιμένει ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες της Τουρκίας στερούνται νομικής βάσης και δεν μπορούν να επηρεάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το ίδιο μήνυμα έχει ήδη μεταφερθεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης ενός πλέγματος διπλωματικής αντίδρασης σε περίπτωση κλιμάκωσης. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η έγκαιρη ενημέρωση των εταίρων αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των κινήσεων που προετοιμάζει η Άγκυρα, ενώ ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή δεν θα περάσουν χωρίς πολιτικό κόστος.

Αιγαίο και Κυπριακό

Πέρα από το ζήτημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», στην ατζέντα μιας πιθανής κατ΄ ιδίαν συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και τα πρόσφατα περιστατικά έντασης στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επισημαίνει ότι οι παραβιάσεις και οι προκλητικές ενέργειες δεν συνάδουν με το κλίμα αποκλιμάκωσης που διακηρύσσει κατά καιρούς η τουρκική ηγεσία.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί και στο Κυπριακό, καθώς οι διεργασίες του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση της διαδικασίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και οι συζητήσεις για νέα άτυπη πολυμερή συνάντηση τους επόμενους μήνες καθιστούν κάθε ελληνοτουρκική επαφή κρίσιμη για τη διαμόρφωση του κλίματος.

Η ατζέντα της Συνόδου

Στο επίκεντρο της αυριανής (09.06.2026) συνάντησης στη Σόφια θα βρεθούν ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακών και μεταφορικών διασυνδέσεων, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της υπέρ της επιτάχυνσης της ενταξιακής πορείας των χωρών της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει βασικός παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή επίθεση της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τη στεγαστική κρίση: «Με 6,5 δισ. θα μπορούσαν να κατασκευαστούν επτά φορές περισσότερα σπίτια»
Με σκληρή γλώσσα για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ΕΛΑΣ αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα περί «εθνικής προτεραιότητας» στη στέγη και αντιπαραθέτει σχέδιο για μόνιμο απόθεμα προσιτής κατοικίας
Φωτογραφία: Eurokinissi