Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Αντιδράσεις από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας

Αντιδράσεις από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας

Ενστάσεις ακόμα και από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, για μια ακόμα διακρατική συμφωνία που έφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος για γνωμοδότηση.

Πρόκειται για την χρονομίσθωση από το Ισραήλ επτά μη επανδρωμένων drones,  συνολικής αξίας 35,5 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Τα 16,5 εκατ ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν το πρώτο έτος και 9,5 εκατ. ευρώ θα είναι η μίσθωση για κάθε ένα από τα δύο επόμενα έτη μέχρι την ολοκλήρωση της.

Την διακρατική συμφωνία που έφερε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή για γνωμοδότηση, προκειμένου μετά να προωθηθεί το ΚΥΣΕΑ, την υπογράφει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στην Επιτροπή ωστόσο ήρθε να την υποστηρίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας! Κάτι που φέρεται να σχολιάστηκε από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής.

Ενστάσεις για το ποσό της χρονομίσθωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής οι αντιρρήσεις των βουλευτών αφορούσαν στο υψηλό τίμημα των 35 εκατ. ευρώ της χρονομίσθωσης.

Μεταξύ των βουλευτών που εξέφρασαν ενστάσεις για το κόστος της σύμβασης φέρεται να ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, όπως και βουλευτές της ΝΔ. Ο βουλευτής -εκπρόσωπος στην Επιτροπή- της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος τάχθηκε κατά της σύμβασης λόγω κόστους και ψήφισε τελικά «παρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί καταλήξαμε σε αυτή την διακρατική συμφωνίαμε το Ισραήλ και εάν είναι ακριβά, φέρεται να παρέπεμψε στο Αρχηγό του ΓΕΑ.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, εξηγήθηκε στα μέλη της Επιτροπής ότι τα επτά αυτά συστήματα είναι για την καταγραφή των μεταναστευτικών ροών και οι επιλογές ήταν είτε να προχωρήσουμε σε αυτή την διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ ή με τις ΗΠΑ. Επιχειρησιακά επιλέχθηκε ότι είναι καλύτερη αυτή η σύμβασης με το Ισραήλ.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής τελικά ήταν κατά πλειοψηφία θετική με ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ ΑΝΕΛ και ΕΚ, «παρών» ψήφισε η ΔΗΜ ΣΥΜΠ, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις