weather-icon °C AΘΗΝΑ

Αντώνης Βγόντζας: Θλίψη στη Βουλή για τον θάνατό του – «Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ»

Αντώνης Βγόντζας: Θλίψη στη Βουλή για τον θάνατό του – «Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε στο Σώμα ότι απεβίωσε ο Αντώνης Βγόντζας. «Με συγκίνηση, με συντριβή, ανακοινώνω αυτό το θλιβερό γεγονός. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, αλλά πιστεύω και όλη η Βουλή, με συγκίνηση σκέφτεται πώς αυτός ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή, τι μάχη έδωσε. Τον αγαπούσαμε, τον αγαπάμε και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αμέσως μετά ζήτησε τον λόγο και ανέφερε ότι «ο Αντώνης Βγόντζας σε όλη τη διαδρομή της Μεταπολίτευσης έχει αφήσει το αποτύπωμά του, στρατευμένος με απόψεις, με θέσεις και πάντοτε από την πλευρά της δημοκρατίας, της προόδου, σε πάρα πολλά γεγονότα και στη νομική επιστήμη, αλλά και σε πολιτικά γεγονότα. Θέλω να σημειώσω ότι ήταν μέλος -το «ήταν» το λέω αναγκαστικά, επειδή πλέον δεν είναι μαζί μας- της διακομματικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου. Επίσης, έχει περάσει από τα χέρια του, εξαιτίας της νομικής και πολιτικής του γνώσης, μεγάλος όγκος από τη δουλειά που έχει γίνει και από τη δημοσιοποίηση του Αρχείου που έχει κάνει η Βουλή. Πραγματικά συλλυπούμαστε και την οικογένειά του, αλλά και την παράταξή του για την απώλεια αυτού του επιφανούς, θα έλεγα, πολιτικού στελέχους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σημείωσε ότι «ο Αντώνης Βγόντζα, υπήρξε μια προσωπικότητα από τα φοιτητικά του χρόνια, στρατευμένος στο κίνημα το δημοκρατικό, στους αγώνες του 1-1-4, του 15%. Μετά πέρασε στην αντίσταση κατά της χούντας και αυτός και ο αδερφός του. Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης υπήρξε από τους βασικούς συμβούλους του Δημήτρη Τσάτσου ως Υφυπουργού Παιδείας για την αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια. Κατόπιν είχε μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία ως δικηγόρος, αλλά και μια σταθερή πορεία ως δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής. Μπορεί κανείς να διαφώνησε με επιλογές του, που ήταν πάντοτε, όμως, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής άμιλλας, ευγένειας και αναγνώρισης, πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια απώλεια, από το δυναμικό της δημοκρατικής Μεταπολίτευσης, ενός ανθρώπου που συνδύαζε δύο ιδιότητες: του πολιτικού και του διανοούμενου. Συλλυπούμαι τη δημοκρατική παράταξη».

Στο ίδιο μήκος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας εξέφρασε την λύπη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «θέλω να προσθέσω τη φωνή μας στις φωνές των συναδέλφων και να διατυπώσω τα θερμότερα συλλυπητήρια της παράταξης και του Προέδρου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στους οικείους του αποβιώσαντος».

Τέλος και «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε ότι «θα ήθελα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να εκφράσω τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του Βγόντζα, με τον οποίον συμπορευτήκαμε πολλές φορές, μετά τη δικτατορία ειδικά. Φυσικά, μετά είχαμε και μεγάλες διαφορές. Ωστόσο, ήταν ένα αξιόλογος άνθρωπος, αγωνιστής και αξιόλογος επιστήμονας. Τα συλλυπητήριά μας και στην οικογένειά του».

Βγόντζας – Βαθιά οδύνη για την απώλεια

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) με ανακοίνωσή του αποχαιρετά με οδύνη το διακεκριμένο μέλος του, τον αγωνιστή της δημοκρατίας και της δικηγορίας, Αντώνη Βγόντζα.

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι ο Αντώνης Βγόντζας «από τα πρώτα του βήματα στη δικηγορία διακρίθηκε για το ήθος και την αυταπάρνησή του» και προσθέτει: «Συνεχίζοντας τη φοιτητική αντιδικτατορική του δράση, υπερασπίστηκε, ως νέος δικηγόρος, κατηγορούμενους που διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας πλήρωσε βαρύ τίμημα. Συνελήφθη, κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε από το χουντικό καθεστώς. Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών».

Παρέμεινε, μέχρι την τελευταία στιγμή πιστός στις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες του, αναφέρει ο σύλλογος και συνεχίζει: «Ένας πολεμιστής της δικηγορίας, τόσο στα ακροατήρια των δικαστηρίων και στην καθημερινή του παρουσία στο δικηγορικό του γραφείο, όσο και στη συγγραφική – επιστημονική του δράση, που υπήρξε πλουσιότατη».

Ο Αντώνης Βγόντζας, υπογραμμίζει ο ΔΣΑ «συνέβαλε ουσιωδώς στην αναβάθμιση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου, ως μέλος σε πλήθος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών (π.χ. για τον ΚΠολΔ και τον Κώδικα Δικηγόρων) και επιτροπών εμπειρογνωμόνων, αλλά και στη νομική μας παιδεία, ως επιστημονικός συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Τέλος, ο ΔΣΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

#TAGS MM