Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Απάντηση Μαξίμου για Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αρνείται να δεχτεί πίσω τους πρόσφυγες από τον Ιανουάριο του ’17

Απάντηση Μαξίμου για Τσαβούσογλου:  Η Τουρκία αρνείται να δεχτεί πίσω τους πρόσφυγες από τον Ιανουάριο του ’17
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ ΜΠΕ

Η Τουρκία έχει ήδη διακόψει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2017, από την επόμενη ημέρα που η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα έκδοσης των “8” αναφέρει κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η Άγκυρα “έχει ήδη διακόψει τη διμερή συμφωνία από το Γενάρη του 2017, από την επομένη ημέρα που η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα έκδοσης των “8” Τούρκων στρατιωτικών”.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αναφέρουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

Τις τελευταίες εξελίξεις με την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας συζήτησε την Πέμπτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Ανακοίνωση της ΝΔ για Μαξίμου και Τουρκία

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας.

Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Και το Κίνημα Αλλαγής

Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας με την Ευρώπη για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους “8” Τούρκους αξιωματικούς.

“Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου τονίζεται ότι: “Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά”.

Τί είχε πει ο Τσαβούσογλου

Μια ερώτηση δημοσιογράφου ήταν η καλύτερη αφορμή για να σκάσει η… βόμβα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου! Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως «παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό, μετά την απόφαση για την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ερωτηθείς ο Τσαβούσογλου για τους «8» απάντησε πως «αυτό που έκανε η Ελλάδα (σ.σ. να τους αφήσει ελεύθερους) είναι απαράδεκτο. Έχουμε μια συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ και μια με την Ελλάδα. Παγώνουμε αυτή με την Ελλάδα».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άρχισε επίσημα στις 20 Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλοι οι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Για όσους νομιμοποιούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου προβλέπεται ότι η αίτησή τους θα εξετάζεται από τις ελληνικές αρχές εξατομικευμένα, με βάση τη διεθνή νομοθεσία και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όσοι μετανάστες δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου, ή η αίτησή τους απορρίπτεται θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα μετεγκαθίσταται απ’ ευθείας από την Τουρκία στην ΕΕ.

Προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους δεν έχουν μπει στο παρελθόν, ή έχουν επιχειρήσει να μπουν, παράτυπα στην ΕΕ.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις