Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα – Ψυχρός πόλεμος Αθήνας – Μόσχας

Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα – Ψυχρός πόλεμος Αθήνας – Μόσχας

– Η Αθήνα κατηγορεί τη Μόσχα για προσπάθεια εμπλοκής σε εθνικά θέματα
– Έρχεται απέλαση Ρώσων διπλωματών και απαγόρευση εισόδου στη χώρα
– Οι περίεργες κινήσεις στο Άγιο Όρος και τα πρακτοριλίκια
– Γιατί κατηγορεί η Ελλάδα τη Ρωσία και ο φόβος για αντίποινα

Η Αθήνα έχει δρομολογήσει ήδη την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο. Ουσιαστικά οι υπηρεσίες της χώρας μας καταγγέλλουν τη Μόσχα για προσπάθεια παρέμβασης σε εθνικά θέματα και αφήνουν να εννοηθεί ότι μόνο για διπλωματική συμπεριφορά δεν πρόκειται αλλά για δράση πρακτόρων.

Με τη φράση προσπάθεια αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και τον χρηματισμό κρατικών λειτουργών ουσιαστικά γίνεται λόγος για επιχείρηση πρακτόρων η οποία μάλιστα φαίνεται να αποσκοπεί στην παρεμπόδιση κινήσεων ή διαμόρφωση κλίματος σε συγκεκριμένα θέματα τα οποία χαρακτηρίζονται εθνικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” γίνεται λόγος για προσπάθεια απόκτησης επιρροής σε δήμους, μητροπόλεις αλλά και στο Άγιο Όρος.
Στόχος ευαίσθητα εθνικά θέματα που αφορούν στην επιρροή της Ελλάδας στον χώρο της Βαλκανικής και ειδικότερα ίσως στο θέμα των Σκοπίων.

Πηγή εικόνας: google maps

“Ψυχρός πόλεμος”

Η Αθήνα διαμηνύει ότι η καλή διάθεση για τις σχέσεις της με τη Ρωσία παραμένει, επισημαίνει ωστόσο ότι η κίνησή της να απελάσει Ρώσους “διπλωμάτες” δεν θα πρέπει να έχει ανάλογη απάντηση. Δεν θα πρέπει δηλαδή η Μόσχα να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση-απάντηση, καθώς αυτό θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Αθήνα μάλιστα επισημαίνει ότι η εν λόγω κίνηση αφορά στα τέσσερα πρόσωπα που μπαίνουν στο στόχαστρο και όχι στη γενικότερη στάση της έναντι της Ρωσίας.

Πηγή εικόνας: google maps

Ποιοι είναι οι “διπλωμάτες” και τι κάνουν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα έχει αποφασίσει να απελάσει δύο άτομα εκ των οποίων ο ένας είναι το υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ, ενώ παράλληλα δεν θα επιτραπεί στο μέλλον η είσοδος στη χώρα σε ακόμη δύο άτομα.

Ουσιαστικά τα άτομα αυτά κατηγορούνται για αλίευση πληροφοριών και μια σειρά από πράξεις οι οποίες στρέφονται σε βάρος της Ελλάδας.

Η Αθήνα ουσιαστικά μιλά με διπλωματικούς όρους για πράκτορες, κατονομάζοντας και οργανώσεις όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση.

Η ελληνική πλευρά λέει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφοροι μηχανισμοί που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα μέσω υλικών και χρηματικών κινήτρων προσπαθούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος με τρόπο που επί της ουσίας απειλεί την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας της Ελλάδας εντός της επικράτειάς της.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα από την ελληνική πλευρά λέγεται ότι έγινε προσπάθεια να εξαγοραστούν ακόμη και κρατικοί λειτουργοί, αλλά αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις