Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Απελπισμένος Νίμιτς σε Σκοπιανούς: Ψηφίστε την συμφωνία με την Ελλάδα

Απελπισμένος Νίμιτς σε Σκοπιανούς: Ψηφίστε την συμφωνία με την Ελλάδα

– Οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αλλάζουν, προειδοποιεί ο Μάθιου Νίμιτς τους Σκοπιανούς
– Αν καθυστερήσετε να δεχτείτε το Βόρεια Μακεδονία μπορεί να μην σας θέλουν πλέον στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ
– Καλεί την αντιπολίτευση στην πΓΔΜ να πάψει να λέει όχι στην συμφωνία

Για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα ο Μάθιου Νίμιτς είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί για λογαριασμό του ΟΗΕ να επιλύσει την διαμάχη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το θέμα της ονομασίας. Το θέμα δεν λυνόταν μέχρι τα φετινά του γενέθλια. Στις 17 Ιουνίου, ο Νίμιτς έκλεινε τα 79 του χρόνια και το δώρο του ήταν να βλέπει το Νίκο Κοτζιά και το Νικολά Ντιμιτρόφ να βάζουν την υπογραφή τους σε μια συμφωνία που βάφτιζε την πΓΔΜ, Βόρεια Μακεδονία και έδινε τέλος στην πολύχρονη αυτή διαμάχη.

Ο Μάθιου Νίμιτς μίλησε στο BalkanInsight. Και είπε ότι μετά από χρόνια που Αθήνα και πΓΔΜ ήταν στα μαχαίρια, όλα άλλαξαν όταν πήρε την εξουσία ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Μάθιου Νίμιτς  φυσικά αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου που θα γίνει στα Σκόπια. Όπως λέει: «Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία υπάρχουν πολλά εμπόδια. Ένα εμπόδιο είναι η υποστήριξη των «Μακεδόνων» (σ.σ. και φυσικά δεν εννοεί του Έλληνες) στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου».

Λέει ακόμα ότι αν τελικά ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, το κοινοβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και εκεί χρειάζεται η πλειοψηφία των 2/3. Και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν έχουν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης».

Ο Νίμιτς καλεί μάλιστα την αντιπολίτευση να πάψει να διαφωνεί. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην πατρίδα σας που λένε: “Ας μην προχωρήσουμε με αυτή την συμφωνία. Ας περιμένουμε λίγα χρόνια για να πετύχουμε μια καλύτερη συμφωνία στο μέλλον».

Και συνεχίζει:  «Σε αυτούς λέω: Δεν ξέρετε που θα είναι η ΕΕ και αν θα θέλει τότε να βάλει κι άλλα μέλη στους κόλπους της. Δεν ξέρετε πως θα είναι το ΝΑΤΟ. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις. Δεν ξέρετε τι θα συμβεί σε όλη την περιοχή και στο Ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και πως θα επηρεάσει αυτό τις διαπραγματεύσεις. Η ιδέα της μακροχρόνιας καθυστέρησης είναι πολύ επίφοβη».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις