Πολιτική

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τις πορείες – Ενόχληση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ενόχληση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις πορείες. Αν και στην πραγματικότητα ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσδοκούσε στη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ για το εν λόγω νομοσχέδιο, το μήνυμα είναι σαφές: θα προχωρήσει ακόμη κι αν χρειαστεί να ψηφιστεί μόνο από την πλειοψηφία της ΝΔ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει με στόχο να φανατίζει και να υποκινεί ακρότητες. Νομίζει ότι μπορεί ακόμη να τρέφεται από πολιτικές πεζοδρομίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας πως στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά περιορίζει την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. «Με μια κουβέντα, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών απέναντι στην αυθαιρεσία των λίγων», επισημαίνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

“Κραυγές που προσβάλουν τη Δημοκρατία”

Σχολιάζοντας δε τα περί νομοσχεδίου με άρωμα… χούντας, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σκληροί στην απάντησή τους. «Επιδίδονται σε κραυγές που συνιστούν ύβρι για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και σε ισχυρισμούς που προσβάλλουν το δημόσιο βίο», λένε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και με το αντίστοιχο άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ύστερα από την εργασία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης.

«Το νομοσχέδιο καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών κα κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων», καταλήγουν από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πάντως, από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ διαμηνύουν – σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ότι θέλουν κανόνες που αφορούν στις πορείες. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι από την πρόταση της κυβέρνησης λείπουν οι θεσμικές εγγυήσεις που προβλέπονταν στην πρόταση Καμίνη-Αλιβιζάτου-Μανιτάκη. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων με την κυβέρνηση, εάν διασφαλιστούν οι θεσμικές εγγυήσεις που ζητάει το ΚΙΝΑΛ και τυχόν στήριξη το νομοσχεδίου θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τον απομόνωνε πολιτικά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέες αιχμές Μουτσάτσου κατά Καρυστιανού: «Υποβαθμίζεται η συνεισφορά όσων επέλεξαν να αποχωρήσουν»
Η πρώην συνεργάτιδα της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» απαντά στις αναφορές για τα στελέχη που αποχώρησαν και παρουσιάζει αναλυτικά τη δουλειά της στον Τομέα Πολιτισμού - «Δεν διαγράφονται αναδρομικά ο χρόνος, η εργασία, οι πρωτοβουλίες και οι ιδέες»
Αυγερινός, Μουτσάτσου και Καρυστιανού 5
Γεωργιάδης: Από την 1η Σεπτέμβρη η υποχρεωτική ηλεκτρονική καταχώρηση διαγνωστικών εξετάσεων – «Τί αμορφωσιά έχουν κάποιοι»
«Αντί να πουν μπράβο αρχίζουν από κάτω και υβρίζουν με θεωρίες συνωμοσίας για τις Ασφαλιστικές, τα προσωπικά δεδομένα», γράφει ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης 36
Ο 20λογος του Αλέξη Τσίπρα: Η στρατηγική της ανατροπής, το οικονομικό πρόγραμμα και η υπόσχεση για ένα «σοκ εντιμότητας»
Ο πρώην πρωθυπουργός φιλοδοξεί ο «20λογος» του να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πρόγραμμα διακυβέρνησης και ως συμβόλαιο πολιτικής αξιοπιστίας και να ενώσει την κοινωνική ατζέντα με τη θεσμική υπόσχεση
Αλέξης Τσίπρας 31
Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνταγματικό το πλαίσιο, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος» λέει το υπουργείο Παιδείας μετά την ακύρωση τριών αδειών από το ΣτΕ
Σε ζητήματα της διοικητικής διαδικασίας και όχι στον νόμο αποδίδει το υπουργείο τις πλημμέλειες που εντόπισε το δικαστήριο
Πανεπιστήμιο 38