Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αποκαλύψεις Βούτση για τη συνάντηση με τους Έλληνες στρατιωτικούς – “Πολιτική ενέργεια η κράτηση τους”

Έλληνες στρατιωτικοί
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

– Ο Πρόεδρος της Βουλής βρέθηκε στις φυλακές της Αδριανούπολης το απόγευμα της Τετάρτης (17.05.2018)
– “Πιο ζωντανό από ποτέ το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή τους”, τόνισε μετά τη συνάντηση
– Τι του είπαν οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης
– Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη Βούτση και ο εξονυχιστικός έλεγχος από τις τουρκικές αρχές
– Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου, όταν συνελήφθησαν στις Καστανιές Έβρου

Κατ’ εξοχήν πολιτική ενέργεια χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (17.05.2018) με τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρης Κούκλατζη, για περίπου μία ώρα και χωρίς διαχωριστικό τζάμι.

Μεταφέροντας λεπτομέρειες από τη συνάντηση, ο κ. Βούτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θέλουν ένα φορητό υπολογιστή, διότι ο ένας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής, “αλλά υπολογιστές εκεί δεν μπαίνουν, ούτε κινητά”. Όπως είπε, γίνεται μια διαπραγμάτευση και η Βουλή στηρίζει οτιδήποτε μπορεί να κάνει ακόμη καλύτερη τη διαβίωσή τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «διαβιούν σε πολύ καλές συνθήκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, και δεν πρέπει κανείς να το ρωτάει, γιατί η στέρηση της ελευθερίας, αυτή καθ’ εαυτή είναι το χειρότερο βασανιστήριο, ακόμα κι αν είναι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και σε δηλώσεις κατά την είσοδό του στα ελληνικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου, επισήμανε ότι “αυτή η παράταση της κατάστασης, η οποία είναι εντελώς ανεξήγητη, εκθέτει και θίγει πρώτα από όλα αυτούς που τη δημιούργησαν και αυτούς που την παρατείνουν”.
Και πρόσθεσε: “Η αισιοδοξία μας για θετική έκβαση της κατάστασης, βασίζεται στην κατανόηση και τη συνειδητοποίηση του άτοπου. Άλλωστε γνωρίζετε ότι όλες οι διεθνείς αρχές, η διεθνής κοινότητα έχει αποφανθεί γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι θα πρέπει να παραταθεί αυτή η ταλαιπωρία“.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι διαβίβασε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτειακής ηγεσίας, της Κυβέρνησης, και όλης της Βουλής, “την ανεπιφύλαχτη στήριξη και την προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε το συντομότατο δυνατόν να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία που υφίστανται για την οποία δεν υπάρχει καμία αιτία”.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι “έχουν συμβεί πολλά τέτοια επεισόδια τα οποία επιλύονταν με διάφορες μεθόδους που σε καμιά περίπτωση δεν προϋπέθεταν, δεν εμπεριείχαν κράτηση. Αυτή η απολύτως απαράδεκτη κατάσταση, αυτό όλο το σκηνικό διαμορφώνει ένα αφήγημα επικινδυνότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους δυο λαούς”.

“Φοβάμαι”, είπε, “ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, παρότι σέβομαι απολύτως τη Δικαιοσύνη, υπάρχει ισχυρό στοιχείο προσχηματικής διαχείρισης τέτοιων επιχειρημάτων. Τώρα πια, μετά την παρέλευση 2,5 μηνών, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι κατεξοχήν μία πολιτική ενέργεια ενδεχομένως και ενόψει των εκλογών, ενδεχομένως ενός κινήματος για καταστάσεις συνεργασίας στη γείτονα”.

Τέλος, ο κ. Βούτσης τόνισε πως θα ήταν σημαντικό να οριστεί, σήμερα κιόλας, δικάσιμος “η οποία ευλόγως θα κατέληγε σε απελευθέρωσή τους, θα δήλωνε ρητά τη λήξη της ταλαιπωρίας τους”.

Εξονυχιστικός έλεγχος

Τόσο ο Νίκος Βούτσης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Κώστας Αθανασίου, και ο Διπλωματικός Σύμβουλο της Βουλής, Σπύρος Θεοχαρόπουλος, πέρασαν από εξονυχιστικούς ελέγχους, ώστε να μπορέσουν να επισκεφθούν τους Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως δεν σεβάστηκαν, ούτε το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, σε μια προσπάθειά τους ίσως να προκαλέσουν νέο διπλωματικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι Τούρκοι υποχρέωσαν τον κ. Βούτση και την συνοδεία του να βγάλουν τα παπούτσια τους και την ζώνη τους.
Προχώρησαν επίσης σε σωματικό έλεγχο και αυστηρό έλεγχο ταυτοτήτων, ελπίζοντας ίσως σε μια άρνηση του κ. Βούτση όλων αυτών των ελέγχων και τη δημιουργία νέου επεισοδίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής φαίνεται πως δεν είχε τέτοια διάθεση, ενώ ειδικό μηχάνημα «διάβασε» και την κόρη του ματιού του, ώστε να μπορεί να ανοίγει τις πόρτες μέχρι να φτάσει στους Έλληνες στρατιωτικούς.

Το κλίμα της συνάντησης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον Νίκο Βούτση ότι έχουν ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική, πλέον, διάσταση που παίρνει για τον ελληνικό λαό η άδικη κράτησή τους.

Όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από τις φυλακές, με την αστυνομία να έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε πρόσβαση σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έφτασε στις φυλακές της Αδριανούπολης, μέσω επαρχιακού δρόμου και όχι μέσω της Εθνικής Οδού. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε, επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις