Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αποκάλυψη SZ! Τι σχεδιάζει ο Σόιμπλε για τις υπερχρεωμένες χώρες – Πως θέλει να παρακάμψει τις κυβερνήσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που σχεδιάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
– Πως σχεδιάζει να παρακάμψει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ο Γερμανός ΥπΟικ
– Για “Δάνεια – γέφυρα με ρήτρα συντεταγμένης χρεοκοπίας” μιλά η Sueddeutsche Zeitung

Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ που θα δίνει δάνεια – γέφυρα σε υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρωζώνης με ρήτρα συντεταγμένης χρεοκοπίας, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί η Ευρωζώνη είναι επιρρεπης σε κρίσεις καθώς παρά την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος δεν υπάρχει κοινή οικονομική πολιτική.

Η απάντηση που έρχεται να δώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός που θα προστατεύει την Ευρωζώνη από τα υπερχρεωμένα κράτη και δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Το σχέδιο που παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα προβλέπει πως κάθε χώρα της Ευρωζώνης που απειλείται με πτώχευση θα λαμβάνει ένα δάνειο διάσωσης για να καλύψει τις κρατικές της υποχρεώσεις. Η χώρα θα πρέπει παράλληλα να μειώσει το χρέος της στους πιστωτές της.

Η Bundesbank έχει άλλωστε ήδη συντάξει σχέδιο που προβλέπει εάν μία χώρα βρεθεί υπερχρεωμένη, οι πιστωτές θα συμμετέχουν αυτόματα στην περικοπή του χρέους

Αν λοιπόν μια χώρα της Ευρωζώνης ζητήσει τέτοιου τύπου δάνειο, η διάρκεια των κρατικών ομολόγων θα παραταθεί για τρια ακόμα έτη. Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπάρχει αδυναμία πληρωμών, τότε θα συμμετέχουν αυτόματα και οι δανειστές σε ένα κούρεμα του χρέους της χώρας.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε