Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας Βαρουφάκη για την Αίγινα

Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας Βαρουφάκη για την Αίγινα
Intime Αρχείο

Mε ευρεία πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα άρσης ασυλίας του γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη. Το αίτημα αφορούσε  το επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί στο λιμάνι της Αίγινας κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης την περίοδο της γενικευμένης καραντίνας σε όλη την χώρα, λόγω της πανδημίας.

Το αίτημα άρσης ασυλίας του Γιάνη Βαρουφάκη απορρίφθηκε από 282 βουλευτές, έναντι 11 που ψήφισαν “υπέρ”. Νωρίτερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, ανέφερε πως “η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο συνταγματικά απαράδεκτη αλλά πλήττει τον κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία”. “Δεν σας ζητάω”, τόνισε, “να υποστηρίξετε εμένα αλλά τον κοινοβουλευτισμό, το να ψηφίσουμε τυπικά υπέρ ή κατά, Η υπόθεση αυτή δεν έχει σχέση με την βουλευτική ασυλία αλλά με το αυτονόητο και συνταγματικό δικαίωμα της μετακίνησης των βουλευτών για την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό, είναι που αμφισβητείτε …”.

Το Σύνταγμα, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, “εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στην ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση των βουλευτών για την άσκηση των καθηκόντων μας και ότι αυτό δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από τα Σώματα Ασφαλείας που εποπτεύονται από την κυβέρνηση […]  Με την απλή επίδειξης της βουλευτικής ταυτότητας κανένας αστυνομικός ή Λιμενικός δεν μπορεί να περιορίζει την μετακίνηση ενός βουλευτή”.

Και πρόσθεσε “φαντάζεστε μια Ελλάδα όπου τα Σώματα Ασφαλείας θα κρίνουν εάν έχετε ως βουλευτές δικαίωμα μετακίνησης;”.

Άρση ασυλίας  – Βαρουφάκης

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι δεν χρησιμοποίησε την βουλευτική του ασυλία για να πάει στην Μύκονο αλλά στο σπίτι του στην Αίγινα επιστρέφοντας από την Βουλή, όπου είχε έρθει για να τοποθετηθεί σχετικά με την προβλεπόμενη ύφεση από την πανδημία. Που αυτή ήταν, όπως υποστήριξε, η αιτία για να δημιουργηθεί το επεισόδιο και να δοθεί από τα ΜΜΕ αυτή η έκταση μιας κατασκευασμένης άρνησής του δήθεν να δεχθεί τον έλεγχο των αστυνομικών και να απολυμανθεί το αυτοκίνητό του.

Υποστήριξε ότι έκανε μηνύσεις γιατί αποστρέφεται την ποινικοποίηση της πολιτικής αλλά και για να προστατεύσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που παρουσίασαν στην έκθεσή τους άλλα πράγματα από εκείνα που έγιναν την ημέρα εκείνη στο λιμάνι της Αίγινας.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε όσους προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως ασυνεπή λέγοντας δήθεν ότι ζητάει να μην αρθεί η ασυλία του για την υπόθεση αλλά στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ 25 αναφέρεται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας λέγοντας πως “δεν θα κρυβόμουν πίσω από την βουλευτική μου ασυλία για αστική ή ποινική υπόθεσή μου, εμείς προτείνουμε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και επιμένουμε, όχι όμως και με ό,τι δεν έχει σχέση με την κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του βουλευτή για την απρόσκοπτη άσκηση των υποχρεώσεών του” και κατέληξε ότι “σε μια εποχή που η Δημοκρατία πλήττεται, και παρά την καταδίκη της ΧΑ, δυστυχώς, ο κοινοβουλευτισμός μας πλήττεται από τις ιδέες που εμπότισε η ΧΑ την κοινωνία μας όλα αυτά τα χρόνια”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις