Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας Βαρουφάκη για την Αίγινα

Intime Αρχείο

Mε ευρεία πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το αίτημα άρσης ασυλίας του γραμματέα του ΜέΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη. Το αίτημα αφορούσε  το επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί στο λιμάνι της Αίγινας κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης την περίοδο της γενικευμένης καραντίνας σε όλη την χώρα, λόγω της πανδημίας.

Το αίτημα άρσης ασυλίας του Γιάνη Βαρουφάκη απορρίφθηκε από 282 βουλευτές, έναντι 11 που ψήφισαν “υπέρ”. Νωρίτερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, ανέφερε πως “η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο συνταγματικά απαράδεκτη αλλά πλήττει τον κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία”. “Δεν σας ζητάω”, τόνισε, “να υποστηρίξετε εμένα αλλά τον κοινοβουλευτισμό, το να ψηφίσουμε τυπικά υπέρ ή κατά, Η υπόθεση αυτή δεν έχει σχέση με την βουλευτική ασυλία αλλά με το αυτονόητο και συνταγματικό δικαίωμα της μετακίνησης των βουλευτών για την άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτό, είναι που αμφισβητείτε …”.

Το Σύνταγμα, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, “εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στην ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση των βουλευτών για την άσκηση των καθηκόντων μας και ότι αυτό δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από τα Σώματα Ασφαλείας που εποπτεύονται από την κυβέρνηση […]  Με την απλή επίδειξης της βουλευτικής ταυτότητας κανένας αστυνομικός ή Λιμενικός δεν μπορεί να περιορίζει την μετακίνηση ενός βουλευτή”.

Και πρόσθεσε “φαντάζεστε μια Ελλάδα όπου τα Σώματα Ασφαλείας θα κρίνουν εάν έχετε ως βουλευτές δικαίωμα μετακίνησης;”.

Άρση ασυλίας  – Βαρουφάκης

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι δεν χρησιμοποίησε την βουλευτική του ασυλία για να πάει στην Μύκονο αλλά στο σπίτι του στην Αίγινα επιστρέφοντας από την Βουλή, όπου είχε έρθει για να τοποθετηθεί σχετικά με την προβλεπόμενη ύφεση από την πανδημία. Που αυτή ήταν, όπως υποστήριξε, η αιτία για να δημιουργηθεί το επεισόδιο και να δοθεί από τα ΜΜΕ αυτή η έκταση μιας κατασκευασμένης άρνησής του δήθεν να δεχθεί τον έλεγχο των αστυνομικών και να απολυμανθεί το αυτοκίνητό του.

Υποστήριξε ότι έκανε μηνύσεις γιατί αποστρέφεται την ποινικοποίηση της πολιτικής αλλά και για να προστατεύσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που παρουσίασαν στην έκθεσή τους άλλα πράγματα από εκείνα που έγιναν την ημέρα εκείνη στο λιμάνι της Αίγινας.

Τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε όσους προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως ασυνεπή λέγοντας δήθεν ότι ζητάει να μην αρθεί η ασυλία του για την υπόθεση αλλά στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ 25 αναφέρεται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας λέγοντας πως “δεν θα κρυβόμουν πίσω από την βουλευτική μου ασυλία για αστική ή ποινική υπόθεσή μου, εμείς προτείνουμε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και επιμένουμε, όχι όμως και με ό,τι δεν έχει σχέση με την κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του βουλευτή για την απρόσκοπτη άσκηση των υποχρεώσεών του” και κατέληξε ότι “σε μια εποχή που η Δημοκρατία πλήττεται, και παρά την καταδίκη της ΧΑ, δυστυχώς, ο κοινοβουλευτισμός μας πλήττεται από τις ιδέες που εμπότισε η ΧΑ την κοινωνία μας όλα αυτά τα χρόνια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Γεωργιάδης: «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής»

Γεωργιάδης: «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές το μονομερές δικαίωμα της αναπροσαρμογής»

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τα όσα υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ασφαλιστικές εταιρίες. «Δεν παραχωρούμε στις ασφαλιστικές ... Διαβάστε περισσότερα
Νέος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Νέος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει από σήμερα ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, σύμβουλος πρεσβείας Α΄, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ... Διαβάστε περισσότερα
Πέτσας για κορονοϊό: Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη!

Πέτσας για κορονοϊό: Πορτοκαλί η Αττική, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη!

Με την Τουρκία και όλες τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Επανέλαβε, για τον ... Διαβάστε περισσότερα
Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τα παρακάλια η εισαγγελική αγόρευση για τις αναστολές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τα παρακάλια η εισαγγελική αγόρευση για τις αναστολές

Επόμενη πράξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την πρόταση της εισαγγελέως για τις αναστολές. Ότι κατέβασε ο νους τους ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι για να γλιτώσουν τη φυλακή. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί.
ΣΥΡΙΖΑ: “Μήνυμα” Καρτερού και Φλαμπουράρη προς… πάσα κατεύθυνση για το “αρχηγικό κόμμα”

ΣΥΡΙΖΑ: “Μήνυμα” Καρτερού και Φλαμπουράρη προς… πάσα κατεύθυνση για το “αρχηγικό κόμμα”

Με ένα  άρθρο και μια δήλωση, δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Θανάσης Καρτερός και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, επανέφεραν  το ... Διαβάστε περισσότερα