Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Απόρρητα έγγραφα κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή για τη σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία

Απόρρητα έγγραφα κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή για τη σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Άκρως αποκαλυπτικά διαβαθμισμένα απόρρητα έγγραφα κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν με την σύμβαση πώλησης όπλων με τη Σαουδική Αραβία.

Ο βουλευτής ζήτησε τα διαβαθμισμένα έγγραφα να φυλαχθούν με ευθύνη της Βουλής στην αίθουσα 162 της Βουλής (έχει γίνει με άλλα απόρρητα έγγραφα π.χ. λίστες φοροδιαφυγής) για να μην διαρρεύσουν, αλλά να μπορούν να τα δουν και να ενημερωθούν οι βουλευτές που επιθυμούν.
Παράλληλα κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής και δύο άλλα αδιαβάθμητα έγγραφα που είναι ένα πρακτικό της σύσκεψης που έγινε στις 29 Αυγούστου 2017 στην ΥΠΕΘΑ/ΓΣΕΕ σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της σύμβασης με την Σαουδική Αραβία, καθώς ένα ptf με ανταλλαγή emails.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην Ολομέλεια επί του Απολογισμού του Κράτους για το 2015 παρενθετικά αναφέρθηκε και στο θέμα με τους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως «εμείς δεν κατηγορούμε κανένα, θέλουμε ο υπουργός να μας πει όμως την αλήθεια…».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «εμείς ζητάμε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να πει την αλήθεια και να αποκηρύξει τον μεσάζοντα. Ξέρουμε ότι τον Ιούνιο του 2017 υπεγράφη μια δήθεν διακρατική συμφωνία… έχουμε έγγραφα που ο πρέσβης μας στις 24 Αυγούστου 2017 έστειλε τηλεγράφημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον υπουργό Εξωτερικών και τους λέει ότι έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες στην Ελλάδα και αν αυτοί δεν επιθεωρήσουν και δεν υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων δεν υπάρχει αγορά. Έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες, καταθέτω το τηλεγράφημα, γίνεται σύσκεψη, καταθέτω τα πρακτικά από την σύσκεψη αυτή, και τους διώχνουμε. Καταθέτω και τα e-mail που ανταλλάχτηκαν με αποτέλεσμα να χάσει 66 εκ. ευρώ γιατί δεν εξυπηρετείτο ο μεσάζον… Για αυτό λέω, ότι θέλουμε την αλήθεια…

Και μια λεπτομέρεια, που θέλω την προσοχή του Προεδρείου. Τα αδιαβάθμητα έγγραφα τα καταθέτω στα Πρακτικά. Τα τρία διαβαθμισμένα έγγραφα που είναι το τηλεγράφημα του πρέσβυ, την απόφαση του ΚΥΣΕΑ που λέει να γίνει διακρατική συμφωνία και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για να υπογραφεί η συμφωνία και έχει και τον τύπο αυτής της συμφωνίας που υπεγράφη με το ελικόπτερο στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης που δεν είναι διακρατική συμφωνία. Τα καταθέτω σε εσάς για να φυλαχθούν στην αίθουσα 162, ώστε όσοι συνάδελφοι θέλουν, αλλά να μην διαρρεύσουν τον Τύπο».

Ο Προεδρεύον Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης, πληροφόρησε τον βουλευτή ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται, για αυτό κράτησε μεν τα διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά δεν τα μονόγραψε. Και ζήτησε ένα φάκελο προκειμένου να τα εσωκλείσει και να τα παραπέμψει στις υπηρεσίες της νομοθετικής διεύθυνσης της Βουλής, προκειμένου να τα παραδώσει εκείνη στην αρμόδια διεύθυνση κοινοβουλευτικού έλεγχου.

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2017/11/loverdos.pdf”]

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις