Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα – Τι κρύβουν τα 189 τμήματα της Αθήνας – “Χτίζουν” συμμαχίες για το δεύτερο γύρο

Αποτελέσματα εκλογών ΝΔ: Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα – Τι κρύβουν τα 189 τμήματα της Αθήνας – “Χτίζουν” συμμαχίες για το δεύτερο γύρο

– Το πρωί της Τρίτης τελικά “φαξ θέλοντος” θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας
– Ο κ. Τραγάκης ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ δήλωσε πως τα αποτελέσματα δεν καθυστέρησαν
– Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως θα ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο
– Συνεχείς συσκέψεις στο επιτελείο του Απόστολου Τζιτζικώστα για να αποφασίσουν ποιόν θα στηρίξουν
– Εκκωφαντική ησυχία από την Ντόρα Μπακογιάννη που έστω και σιωπηλά στηρίζει τον Ε. Μεϊμαράκη
– Το στρατόπεδο των καραμανλικών δεν περίμεναν τον Κ. Μητσοτάκη να περάσει στο δεύτερο γύρο
 

Μπορεί αυτή τη φορά την Κυριακή στη Νέα Δημοκρατία να κατάφεραν να κάνουν τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά οι 400.000 ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να είναι αχάριστοι και να περιμένουν να δοθούν και τα αποτελέσματα άμεσα.

Έτσι το βράδυ της Κυριακής δεν ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα και μετατέθηκαν για το πρωί της Δευτέρας. Το πρωί της Δευτέρας μετατέθηκαν για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και το μεσημέρι για το απόγευμα. Τελικά, αργά το απόγευμα, ο προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατιας, κ. Τραγάκης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στο 85% της Επικράτειας.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι από τα 1062 εκλογικά τμήματα από τα συνολικά 1251 τμήματα. Απομένουν δηλαδή άλλα 189 εκλογικά τμήματα, τα οποία όπως είπε ο κ. Τραγάκης προέρχονται κυρίως από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα έως τώρα αποτελέσματα έχουμε:

– Ευάγγελος Μεϊμαράκης: 39,51%

– Κυριάκος Μητσοτάκης: 28,27%

– Απόστολος Τζιτζικώστας: 21,15%

– Άδωνις Γεωργιάδης: 11,07%.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως τα επίσημα αποτελέσματα τελικά θα ανακοινωθούν το πρωί της Τρίτης, αλλά δεν μπορεί κιόλας να ορκιστεί κάποιος για αυτό. Μάλιστα, ο κ. Τραγάκης δήλωσε πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν καθυστέρησε και θύμισε πως στις εθνικές εκλογές τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώνονται δύο τρεις ημέρες μετά.

Αυτά τα 189 εκλογικά τμήματα της Αττικής είναι κρίσιμα πάντως ακόμα και για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Η Αθήνα και κυρίως η Β΄ Αθήνας παραδοσιακά είναι μία εκλογική περιφέρεια που σαρώνει πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι μπορεί η διαφορά των 11,24% μονάδων δεν αποκλείεται να κλείσει μέχρι το πρωί της Τρίτης, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα πως ο δεύτερος γύρος θα είναι ένα μεγάλο ντέρμπι με ένα μικρό φαβορί του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

 Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι στάσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήδη ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας όμως και το σεβασμό του προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Το στρατόπεδο των καραμανλικών πρώτον δεν περίμεναν πως θα περάσει στο δεύτερο γύρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά δεύτερον περίμεναν πως τα ποσοστά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα ξεπερνούσαν το 45%.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεια της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, από τους 400.000 ψηφοφόρους, περίπου 50.000 άνθρωποι δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτοί οι πολίτες είτε είχαν δυσαρεστηθεί από την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια και τώρα επέστρεψαν ή είναι άνθρωποι που ψήφιζαν άλλα κόμματα, αλλά έσπευσαν να ψηφίσουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε