Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αποτελέσματα εκλογών – ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά από Φίλη! Χάσαμε από το ύφος της εξουσίας

Αποτελέσματα εκλογών – ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά από Φίλη! Χάσαμε από το ύφος της εξουσίας

Η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές της Κυριακής «πλήγωσαν» το κυβερνών κόμμα. Και ήδη άρχισαν τα πρώτα εσωκομματικά πυρά, με αποδέκτη τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώτος που «χτύπησε» ήταν ο Νίκος Φίλης.

Ο συμβιβασμός που οδήγησε στο Μνημόνιο, η ατολμία σε αλλαγές όταν οι δανειστές δεν πίεζαν αλλά και το «ύφος της εξουσίας» ήταν κατά τον πρώην υπουργό Παιδείας οι αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπήρξε κόμμα που να γλίτωσε από τα Μνημόνια» είπε ο Νίκος Φίλης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (27.05.2019) στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6.

Κατά την άποψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώτος λόγος που οδήγησε στη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ήταν η εφαρμογή του Μνημονίου. Μπορεί, όπως είπε να ήταν το λιγότερο επώδυνο, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπάθησε να βοηθήσει αδύναμους πολίτες αλλά «τελικά εφάρμοσε Μνημόνια με νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Ο επώδυνος συμβιβασμός έφερε και άλλους συμβιβασμούς», είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε ότι «δεν υπήρξε κόμμα που να γλίτωσε από τα Μνημόνια. Η ΝΔ έχασε και ανασυγκροτήθηκε και το ΠΑΣΟΚ εξαερώθηκε».

Για τον πρώην υπουργό Παιδείας, δεύτερος λόγος για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «σε θέματα που δεν μας πίεσε το ασφυκτικό πλαίσιο από το Μνημόνιο προχωρήσαμε με ατολμία και αυτό το καταγράφει ο κόσμος». Και στον τρίτο λόγο ήρθε το… χτύπημα και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Φίλης μίλησε για το ύφος της εξουσίας και για ορισμένες συμπεριφορές που δημιούργησαν μια απόσταση των πολιτών από την κυβέρνηση.

Ο Νίκος Φίλης διερωτήθηκε «γιατί δεν κάναμε εκλογές (σ.σ. εθνικές) τον Μάιο», τονίζοντας πως «δεν περιμέναμε μια τόσο σημαντική ήττα και νίκη της ΝΔ. Και οι πιο απαισιόδοξοι δεν το έβλεπαν αυτό».

Εκτίμησε δε ότι η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις μεσαίες τάξεις «περνάει κρίση» και εκτίμησε ότι δεν είναι λύση το να «υποχωρήσουμε από ορισμένες αξίες της αριστεράς. Δεν είναι προοπτική να δημιουργηθεί ένα πιο θολό πράγμα». Ερωτηθείς δε αν μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε ότι αν κι αυτό είναι το ζητούμενο, οι 9 -10 μονάδες «είναι μεγάλη διαφορά».

Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα», ο Νίκος Φίκης μίλησε για την ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου με νέες συμμαχίες, σημειώνοντας πως «χρειάζεται αναστοχασμός και αυτοκριτική, όχι αυτοκαταστροφική όπως κάνουν τα κόμματα».

Στην ερώτηση αν για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η φράση «προπονητής που χάνει αντικαθίσταται» απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσωποποιεί τις ευθύνες και τις στρατηγικές. Θεωρούμε ότι η προεδρία Τσίπρα διαχρονικά έδωσε αξία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις