Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Άρχισαν τα όργανα με το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα – Καταγγελίες για νέα ρουσφέτια με διορισμούς

Άρχισαν τα όργανα με το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα – Καταγγελίες για νέα ρουσφέτια με διορισμούς

Σε ρυθμούς «προθέρμανσης» ξεκίνησε και εξελίσσεται η συζήτηση στην Βουλής του νομοσχέδιου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», που αύριο Σάββατο με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών αναμένεται να εξελιχθεί σε μια μίνι προημερησίας συζήτηση.

Η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχέδιου που αποτελεί μέρος του γενικότερου «παράλληλου προγράμματος» και εμπεριέχει διατάξεις για πλήρη δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων, ρυθμίζονται θέματα για τη στελέχωση των ΜΕΘ και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων και λαμβάνονται μέτρα για την πρόσληψη προσωπικού με την προκήρυξη νέων θέσεων γιατρών και υγειονομικών με τους εισηγητές και βουλευτές της πλειοψηφίας να μιλούν για «το πρώτο βήμα στα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο… και κατάργησης της μαύρου- βίβλου της Υγείας των προηγούμενων κυβερνήσεων» και τους εισηγητές και βουλευτές της Αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για «πασαλείμματα… επικοινωνιακά τεχνάσματα και προπαγάνδα… αποσπασματικότητα… και υποτιθέμενες κινήσεις για να καλυφθούν οι αδυναμίες της και οι αναξιοπιστία της…»

Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξης από νωρίς έχει σηκώσει ψηλά τη διάταξη που προστέθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα για τη δημιουργία του θεσμού των «διαμεσολαβητών υγείας» που θα αποτελείται από «εγνωσμένα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών ή από ευπαθείες ομάδες… δεν απαιτείται να είναι ιατρός ή επαγγελματίας υγείας…θα διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας…»! για να «είναι αρωγοί σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού προς άρση εμποδίων στην πρόσβαση τους σε υπηρεσίες Υγείας του Δημόσιου Συστήματος».

Μια διάταξη, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης που κρύβει νέους «ρουσφετολογικούς κομματικών στελεχών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ…» επισημαίνοντας ότι « το κόστος αυτού του θεσμού δεν έχει υπολογιστεί στην έκθεση του ΓΛΚ καθώς όπως το ίδιο σημειώνει “το Υπουργείο Υγείας δεν μας έχει διαβιβάσει τα απαραίτητα στοιχεία…” και επισημαίνοντας πως στο ίδιο άρθρο, παράλληλα καθιερώνονται για τον ίδιο λόγο, την εξυπηρέτηση δηλαδή των ευπαθών ομάδων, και οι Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας, που τις συγκροτούν επαγγελματίες Υγείας, όμως και πάλι με την επιλογή που θα κάνει ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας…»!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτση με ανάρτησή του έχει σχολιάσει την διάταξη αυτή γράφοντας «Απίστευτο! Υποκαθιστούν θεσμούς και διοικήσεις με έμμισθους κομματικούς μηχανισμούς παραεξουσίας σε κάθε νοσοκομείο! Αντί για γιατρούς και νοσηλευτές διορίζουν έμμισθους μηχανισμούς ημετέρων σε όλα τα νοσοκομεία» ενώ μιλώντας στην Ολομέλεια είπε πως «το άρθρο αυτό θα το καταργήσουμε την επόμενη ημέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση, δημιουργείται λαϊκές επιτροπές που καταργούν τις διοικήσεις και τις υπηρεσίες των νοσοκομείων…».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφερόμενος στο ίδιο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου μίλησε «για μια ακόμα σκανδαλώδη διάταξη για την δημιουργία φίλων και ημετέρων…» ενώ εστίασε και σε μια ακόμα «σκανδαλώδη» όπως είπε διάταξη που αφορά τις καταργήσεις των ΣΔΙΤ σε ότι αφορά τους δήμους και τα απορρίμματα.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην πρωτολογία δεν θέλησε να απαντήσει στις αιχμές της Αντιπολίτευσης γι αυτή την επίμαχη διάταξη, ούτε ακόμα και όταν ζήτησε να σχολιάσει την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ που μίλησε και ανέλυσε πως μέσα από μια σειρά διατάξεων που υπάρχουν στο νομοσχέδιο προβλέπονται «παράθυρα» διορισμών υπουργών.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εισηγούμενος το νομοσχέδιο ανέφερε πως εμείς «έχουμε πολιτικό σχέδιο για την Υγεία και πέρα του μνημονίου… το νομοθέτημα αυτό ισορροπεί ανάμεσα τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία και στη ανάγκη να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή… ανακουφίζει με μέτρα τους αδύναμους και ευάλωτους… είναι νομοσχέδιο υπέρ των πιο αδύναμων…».

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, επιτέθηκε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι δεν έχει τίποτα παραπάνω να πει εκτός από βερμπαλισμούς περί διάλυσης του κράτους, αναξιοκρατίας και ξενοφοβικής ρητορείας, παίζοντας με τα συντηρητικά χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας σε κρίση…».

Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα με την παρέμβαση που ζήτησε μετά την ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση έδειξε να «επενδύει» και να θέλει να θέσει εντός του κάδρου της πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα της παροχής των παροχών υγείας σε μετανάστες λέγοντάς του ότι «η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι θέμα προσωπικό αλλά πολιτικής αντίληψης. Και εμείς αυτή την αντίληψη την διαθέτουμε. Η ρατσιστική ρητορεία μπορεί να φαίνεται ότι σας βοηθάει να τσιμπάτε νούμερα στις δημοσκοπήσεις, όμως ο δρόμος αυτός είναι ολισθηρός…»

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί βροχή υπουργικών και βουλευτικών πάσης φύσεως τροπολογιών.
Εχουν ζητήσει να μιλήσουν και εγγραφή 96 βουλευτές και έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν 13 υπουργοί της Κυβέρνησης!

Από τις 12 το μεσημέρι που ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια, μέχρι τώρα, έχουν μιλήσει οι 8 εισηγητές των κομμάτων, 1 υπουργός και οι τρείς πρώτοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε