Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Αυτά είναι τα τρία «σημάδια» που δείχνουν παράταση των περιοριστικών μέτρων! Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα τρία «σημάδια» που δείχνουν παράταση των περιοριστικών μέτρων! Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Πάσχα… πολύ διαφορετικό απ’ ότι το ξέραμε φέτος. “Ρευστός” ο χρόνος διεξαγωγής των Πανελληνίων. Ενδεχόμενο παράτασης των οικονομικών μέτρων και για τον Μάιο.

Τρία σημεία φαίνεται ξεκάθαρα πως συνηγορούν στην εκτίμηση πως το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα παραταθεί και πέραν της ερχόμενης Δευτέρας, όταν και τυπικά συμπληρώνονται οι δύο εβδομάδες που προέβλεπε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, η εκτίμηση που διατύπωσε ο Στέλιος Πέτσας ότι «το φετινό Πάσχα θα είναι αλλιώς», υπονοώντας πρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση εξόδου, καθώς εξήγησε ότι «δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δεν θα ψήσουμε αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας». Ειδικά για το τελευταίο, υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο εκδόθηκε απόφαση με την οποία οι ναοί θα παραμείνουν κλειστοί έως τις 11 Απριλίου – δηλαδή έως το Σάββατο του Λαζάρου.

Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο από την Κυριακή των Βαΐων και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι λειτουργίες να διεξάγονται κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ήτοι δίχως την παρουσία πιστών. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κινηθεί και το σχετικό αίτημα της Ιεράς Συνόδου που θα διατυπωθεί επισήμως αύριο, μετά την επικείμενη συνεδρίασή της.

Δεύτερον, το ρευστόν του πράγματος σε ό,τι αφορά το χρόνο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Από το υπουργείο Παιδείας διαμηνύεται πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και η τελική απόφαση συναρτάται με την κατάληξη του σχολικού έτους. Ορατό, δηλαδή, είναι ακόμη και το σενάριο τα σχολεία να μην ανοίξουν ξανά και οι εξετάσεις να διεξαχθούν τον Ιούνιο με την ύλη που έχει διδαχθεί έως το σημείο της διακοπής των μαθημάτων.

Τρίτον, η πρόβλεψη να καλύψει το οικονομικό πακέτο που παρουσιάστηκε χθες για επιχειρήσεις και εργαζομένους και το Μάιο. Όπως έχει γράψει το newsit.gr, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το πλέον αισιόδοξο σενάριο της άρσης των περιοριστικών μέτρων αμέσως μετά το Πάσχα ή το αργότερο την Πρωτομαγιά, η οικονομική δραστηριότητα και η κανονικότητα στη λειτουργία των καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων θα επανέλθει σταδιακά εντός του Μαΐου και όχι άμεσα.

Πάντως, το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας διέψευσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας, υποστηρίζοντας ότι η ανταπόκριση των πολιτών στα έως σήμερα περιοριστικά μέτρα είναι σχεδόν καθολική και έχει αντανάκλαση στην εξέλιξη της πανδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων τόσο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις των εν Ελλάδι ειδικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την τακτική του ενημέρωση και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από το βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα που ισχύουν ήδη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Μολαταύτα, η εικόνα με τον κόσμο στην παραλία της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε πισωγύρισμα και προκάλεσε ενόχληση στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο κ. Χαρδαλιάς να συναινέσει στην πρόταση του δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα για απαγόρευση της κυκλοφορίας στο παραλιακό μέτωπο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Στην κυβέρνηση, ωστόσο, υπάρχει ικανοποίηση για την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει από τους υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές της ΝΔ να συνεισφέρουν το 50% της αποζημίωσής τους για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Αρκετοί βουλευτές ζήτησαν διευκρινίσεις από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίησή της. Εκείνος τούς ενημέρωσε μέσω μηνύματος στην ομάδα WhatsApp όπου είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ότι η συνεισφορά τους αντιστοιχεί στο καθαρό πληρωτέο ποσό, δηλαδή ανέρχεται σε περίπου 2.600 ευρώ μηνιαίως. Αντιθέτως, για τα κυβερνητικά στελέχη το ποσό ανέρχεται σε περίπου 3.250 ευρώ, όπως φαίνεται από την ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου στο Facebook.

Τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, ενώ στην ίδια κίνηση προχώρησε οικεία βουλήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ανταπόκριση υπάρχει και από αυτοδιοικητικά στελέχη και διοικητές ΔΕΚΟ και οργανισμών, για τους οποίους αρχικά υπήρξαν… μουρμούρες λόγω των υψηλών αποδοχών τους και από στελέχη της ΝΔ.

Στους «γαλάζιους» κύκλους σχολίασαν πάντως με αρνητικό τρόπο την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για λαϊκισμό και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υποχρεώσει και όχι να παρακινήσει τα στελέχη του προς αυτή την κατεύθυνση. Από τη ΝΔ έλεγαν εκτιμούσαν πως η αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα ήταν έκδηλη και πως όταν μια κίνηση συμβολική, με παραδειγματικό ρόλο, γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας, τότε έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας υποβαθμίζει το μήνυμα στο πεδίο της κομματικής σκοπιμότητας αντί να το ενισχύει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις