Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Αυτός είναι ο Γολγοθάς πριν την… ανάσταση της οικονομίας – Όλα τα “αγκάθια” της συμφωνίας – Που τα βρίσκουν, που ζητάνε ακόμα “αίμα”

Αυτός είναι ο Γολγοθάς πριν την… ανάσταση της οικονομίας – Όλα τα “αγκάθια” της συμφωνίας – Που τα βρίσκουν, που ζητάνε ακόμα “αίμα”

– Η Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται λίγο… νωρίτερα για την ελληνική οικονομία
– Τεράστιας σημασίας οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν και πάλι αύριο, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί διακαώς συμφωνία πριν το Πάσχα για να κλείσει -επιτέλους- η αξιολόγηση
– Η δέσμευση για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ ως το 2018, ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι το απόλυτο “αγκάθι”
– Τα μεγάλα ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού – Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις και το αφορολόγητο
– Τι ισχύει για ΦΠΑ, φόρους στο ρεύμα, το νερό, τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο, το φυσικό αέριο, τη συνδρομητική τηλεόραση, την κινητή τηλεφωνία, τις τραπεζικές συναλλαγές

Ο νέος γολγοθάς αρχίζει λίγο… νωρίτερα, χωρίς όμως να ξέρουμε αν και πότε θα έρθει η ανάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση η ελληνική οικονομία και κοινωνία καλούνται από την εβδομάδα που αρχίζει αύριο να σύρουν το σταυρό του μαρτυρίου με την ελπίδα πως αφενός αυτό θα λήξει γρήγορα και αφετέρου το φορτίο που θα κληθούν να αναλάβουν οι πολίτες δεν θα ξεπεράσει τα 5,4 δισ. ευρώ.

Εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα!

Είναι το ορόσημο που μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, νέο γύρο αστάθειας και νέα δεινά για τη χώρα. Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ το διεμήνυσαν και ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος το έκανε πιο συγκεκριμένο προσδιορίζοντας το σημείο βρασμού και τριβής στο όριο των μέτρων που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Ειδάλλως ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Σαφής η προειδοποίηση και απευθύνεται σε όλους τους αποδέκτες εντός και εκτός της Ελλάδος.

Εξάλλου, ουσιαστικά αυτό εννοεί και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δηλαδή η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αντέχει περισσότερα μέτρα από εκείνα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Τούτων λεχθέντων όλα θα εξαρτηθούν από τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, τα αποκαλούμενα και “αγκάθια” στην πολιτική αργκό, που θα τεθούν στο τραπέζι μόλις το κουαρτέτο έρθει στην Αθήνα, αύριο δηλαδή αν ισχύσει επακριβώς η συμφωνία.

Αυτά είναι τα εμπόδια

Το νέο μεγάλο “αγκάθι” είναι αυτό της δέσμευσης για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ ως το 2018, ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο λένε πως η τελευταία παραχώρηση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να δεσμευτεί πολιτικά για διορθωτικά μέτρα όταν ο προϋπολογισμός εκτρέπεται από την πορεία του.

Δεν θέλει σε καμία περίπτωση, γιατί είναι πολιτικά ασήκωτο, να προχωρήσει σε ανάληψη δέσμευσης για συγκεκριμένα μέτρα και προπαντός να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με τέτοια πρόνοια.

Τα μεγάλα ζητήματα που εντοπίζονται στο ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό το ποσοστό αύξησης των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως είναι εφικτή τώρα μία συμφωνία για αύξηση 1% για τα επόμενα τρία χρόνια και 0,75% για άλλα τρία χρόνια μετά το 2018.

Το δεύτερο σημαντικό είναι οι επικουρικές συντάξεις. Η κυβερνητική δέσμευση είναι πως θα επιβαρυνθούν λιγότεροι από το 10% των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 250.000 άτομα. Απομένει τώρα να συμφωνηθεί το ποσοστό και το σύστημα περικοπής των συντάξεων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο και για έναν νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και με «κόκκινη» γραμμή λίγο πάνω από τα 1.300 ευρώ για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Στο τραπέζι επίσης ενδέχεται να τοποθετηθεί η αυτόνομη ύπαρξη του ΟΓΑ, τα ποσοστά εισφοράς των αγροτών, καθώς και αλλαγές στο σύστημα των εκπτώσεων στις εισφορές των νέων αυτοαπασχολούμενων και νέων επιστημόνων.
Επίσης, πληροφορίες που δημοσιεύει η Αυγή, θέλουν νέα μείωση της υψηλότερης κύριας σύνταξης (όπως έχει ήδη γράψει το newsit.gr) στα 2.050 ευρώ από 2.300 ευρώ.

Τα θέματα στο φορολογικό που είναι πιθανό να κλείσουν

Στο φορολογικό τα πράγματα ήταν περισσότερο ξεκάθαρα, αλλά φαίνεται πως νέα δεδομένα μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τις πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον για υπαναχώρηση των Ευρωπαίων στο αφορολόγητο και τη νέα ιδέα για σταδιακή μείωση ως το 2018 στα 8.100 ευρώ.

Πρόκειται για πολύ δύσκολα αποδεκτή εξέλιξη ύστερα από την προειδοποίηση Τσακαλώτου πως αν θέλουν χαμηλότερο αφορολόγητο από 9.100 ευρώ, να ψάξουν να συζητήσουν με άλλο υπουργό Οικονομικών, υπονοώντας πως προτιμά να παραιτηθεί παρά να υπογράψει μία τέτοια ρύθμιση.

Μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες στους έμμεσους φόρους με τα ανοιχτά μέτωπα να είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και 14% από 23% και 13%, οι φόροι στο ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό, τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια, και άλλες φορολογίες όπως στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο, το φυσικό αέριο, τη συνδρομητική τηλεόραση, την κινητή τηλεφωνία, τις τραπεζικές συναλλαγές (που ξαναμπαίνει στο τραπέζι, αφού από την κυβέρνηση θεωρείται αποδοτικό και χαμηλού πολιτικού κόστους μέτρο).

Τα μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσιγκτον είναι ενθαρρυντικά καθώς όλοι σχεδόν οι συνομιλητές των Ελλήνων υπουργών επισήμαναν την αναγκαιότητα να τελειώσει η αξιολόγηση πολύ σύντομα.
Όμως, κρύβουν και δυσκολίες όταν παρά την αναγνώριση της προόφου που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνει δουλειά ακόμα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αναφορά στη δέσμευση για λήψη πρόσθετων μέτρων 3 δις. ευρώ αν το πρόγραμμα δεν πετυχαίνει τους συμφωνημένους στόχους το καλοκαίρι του 2015.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε