Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Capital controls: Κίνδυνος να μειωθεί το πλαφόν κάτω από τα 60 ευρώ στα ΑΤΜ

Capital controls: Κίνδυνος να μειωθεί το πλαφόν κάτω από τα 60 ευρώ στα ΑΤΜ

– Συνάντηση αυτή την ώρα του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τις διοικήσεις των 4 ελληνικών τραπεζών
– Στο υπουργείο Οικονομικών αποτιμούν την κατάσταση για το εάν οι τράπεζες αντέχουν έστω και τα 60 ευρώ από τα ΑΤΜ
– Στελέχη τραπεζών θεωρούν πως ούτε την Τρίτη θα είναι δυνατόν να ανοίξουν οι τράπεζες εάν δεν υπάρχει συμφωνία
– Με την επιβολή των capital controls οι ουρές στα ΑΤΜ δεν σταματούν ούτε λεπτό – Πολλά ΑΤΜ δεν βγάζουν 60 ευρώ λόγω έλλειψης χαρτονομισμάτων

Συνάντηση με τις διοικήσεις και εκπροσώπους των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει αυτήν την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη σύσκεψη μετέχει και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σε αυτή τη σύσκεψη έχει τεθεί εάν το όριο 60 ευρώ μπορεί να το αντέξει το σύστημα, καθώς από την Πέμπτη θα μπορούν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους και οι συνταξιούχοι και αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε κάνει εισήγηση για όριο αναλήψεων ακόμα και στα 20 ευρώ.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει capital controls και να θέσει σε τραπεζική αργία την αγορά μέχρι και τη Δευτέρα, δείχνει πως οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τρίτη, αλλά πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι απίθανο χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega που επικαλείται πηγές του τραπεζικού συστήματος, αναφέρουν πως εάν οι τράπεζες άνοιγαν σήμερα τα διαθέσιμα χρήματα που υπήρχαν θα εξαντλούνταν μέσα σε λίγες ώρες.

Τα στελέχη των τραπεζών αναφέρουν πως αυτή θα είναι η εικόνα οποιαδήποτε στιγμή κι αν ανοίξουν οι τράπεζες. Προβλέπουν στιγμές πανικού, κύμα φυγής καταθέσεων και μέσα σε ελάχιστες ώρες οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν.

Εκτιμούν τα τραπεζικά στελέχη πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία ακόμα και μετά την επόμενη τρίτη οι τράπεζες είναι αμφίβολο εάν θα ανοίξουν και αυτό για να προστατευτούν και οι καταθέσεις και οι πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοι των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μιλώντας στο Mega δήλωσε βέβαιος ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη. Δήλωση επίσης τη βεβαιότητά του πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, ενώ σημείωσε πως τα capital controls δεν έγινε με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε