Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Casus Belli από την Τουρκία για τα χωρικά μας ύδατα – Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Casus Belli από την Τουρκία για τα χωρικά μας ύδατα – Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

– «Αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας χωρίς την συναίνεσή μας», λέει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
– «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος», απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
– Για εξηγήσεις κλήθηκε ενώπιον του Τσαβούσογλου ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα

Πρεμιέρα με την ένταση στο “κόκκινο” στα ελληνοτουρκικά για το νέο υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα. Την ώρα που συμμετείχε στην πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός με την ιδιότητα και του υπουργού Εξωτερικών, η Άγκυρα καλούσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Όπως αποκαλύφθηκε από την προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Πέτρος Μαυροειδής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο!

Έτσι, οι Τούρκοι φαίνεται να θέλουν να έχουν λόγο και στο Ιόνιο εκτός από το Αιγαίο. Επαναφέρουν το casus belli και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχτούν καμία κίνηση από την Ελλάδα αν δεν συναινέσουν οι ίδιοι! Η απάντηση από την Ελλάδα ήταν στο ίδιο μήκος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια απίστευτα προκλητική ανακοίνωση – δήλωση στην οποία αναφέρει: «Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και του πρωθυπουργού και νέου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσίπρα όσον αφορά στα σχέδια για την σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα σχετικά με αυτό δημοσιεύματα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμία κίνηση που δεν είναι βασισμένη στην αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν απέναντι ακτές. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα».

Η ελληνική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια», τονίζει σε ανακοίνωση – απάντηση στους τούρκους το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και καταλήγει: «Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις