Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Οι παρουσίες που «έλαμψαν», τα περίεργα και τα πηγαδάκια

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Οι παρουσίες που «έλαμψαν», τα περίεργα και τα πηγαδάκια

Απ’ όλα είχε και η φετινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδέχτηκε τους πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και πρόσωπα από την κοινωνική ζωή του τόπου: όπως ο νεαρός πρόσφυγας που ήταν από τους πρώτους στις πανελλήνιες, ο επίσης πρόσφυγας Σαϊντού Καμαρά ή οι γονείς του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού. 

Στις 20:00 το βράδυ της 24ης Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε τους καλεσμένους της στο Προεδρικό Μέγαρο. Αρχικά με μια ομιλία γεμάτη μηνύματα για την Τουρκία, την κοινωνία, τη Δικαιοσύνη και από την οποία δεν έλειψε η αναφορά στη μεγάλη απούσα: τη Φώφη Γεννηματά. Ήταν η πρώτη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά το θάνατό της, τον περασμένο Οκτώβριο. 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της δεξίωσης μίλησε τόσο με τον Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, τον νεαρό πρόσφυγα από το Ιράν που από τη Μόρια κατάφερε να σαρώσει στις πανελλήνιες, τον Σαϊντού Καμαρά, τον αριστούχο μαθητή από τη Γουινέα η παραλίγο απέλαση του οποίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις αλλά αποφεύχθηκε, αλλά τους γονείς του Άλκη Καμπανού, του 19χρονου οπαδού του Άρη που δολοφονήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λαμπερές παρουσίες

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα βλέμματα πέφτουν στους λαμπερούς προσκεκλημένους. Τι φόρεσαν οι κυρίες, ποιός μίλησε με ποιον. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξε χαμόγελα και χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Τα πηγαδάκια σχηματίστηκαν γρήγορα και η συζήτηση άρχισε να κινείται γύρω από τις εκλογές και τον ανασχηματισμό. Αλλά και τα δυο τα ξέκοψε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με… πληροφορίες. 

Η Σία Κοσιώνη με το μαύρο της φόρεμα μαγνήτισε τα βλέμματα, όπως και η Κατερίνα Νοτοπούλου, που επίσης επέλεξε μαύρο φόρεμα. 

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου ήταν επίσης από τις παρουσίες που ξεχώρισαν από την δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Στη δεξίωση είχαν κληθεί άνθρωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων και δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, άτομα με Αναπηρία, στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, άτομα από τον χώρο της Υγείας, διακεκριμένοι επιστήμονες, αθλητές, επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της Οικονομίας, κάτοικοι ακριτικών περιοχών, αριστεύσαντες μαθητές, φοιτητές Ρομά, στελέχη Αεροπυρόσβεσης, άστεγοι, πρόσφυγες, καθώς και η Εθνική Ομάδα Πόλο Ανδρών με τον προπονητή τους.

Ανάμεσα στους καλεσμένους, επίσης, η Μαρία Λεπενιώτη, πρόεδρος του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, γενετιστής, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής της Γενεύης, ο Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron, ο Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός- επιστήμονας του διαστήματος, ο Σελίμ Παρασκευάς, νεαρός Ρομά που σπουδάζει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Λίλιαν Στεφανάκη, δήμαρχος Γαύδου, ο Παναγιώτης Πατέλης, φαρμακοποιός στην ακριτική Χάλκη, η οικογένεια του εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε την ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, κατά την διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών του περασμένου έτους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις