Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δεν χαλαρώνει την επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια, ενέργεια, παρακολουθήσεις και Πάτση

Κλιμακώνει την πίεση προς την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τα θέματα της ακρίβειας και της ενέργειας όσο και για τις παρακολουθήσεις και τις απευθείας αναθέσεις έργων από το δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε χθες (31.10.2022) επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητάει να μάθει αν η χώρα θα πάει σε «εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων» με βάση τις αποκαλύψεις που υπήρξαν στον τύπο.

Παράλληλα, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια να μάθουν εάν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, ήταν εξουσιοδοτημένος από την κυβέρνηση όταν έκανε επαφές με ξένους ηγέτες ενώ παράλληλα προωθούσε τα συμφέροντα των εταιρειών του.

Εν τω μεταξύ, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο τίθεται σε ισχύει από αύριο σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

«Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκει να λύσει» αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία επισημαίνει τον κίνδυνο διάχυσης του κόστους στα προϊόντα καλαθιού αλλά και την ενδεχόμενη αδυναμία προμηθευτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.

Ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ανάφερα μάλιστα ότι «οι φορείς της αγοράς διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια των ελέγχων, που δημιουργούν και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού» και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόστιμα μόλις 90.000 ευρώ για τον Σεπτέμβρη, σε μια αγορά όπου η κερδοσκοπία ζει και βασιλεύει».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν ότι «πρέπει επιτέλους να υπάρξουν μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ και στα καύσιμα ενώ θα να επανέλθει η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του οποίου λόγω του μεταφορικού κόστους επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας και τις τιμές των προϊόντων».

«Η κυβέρνηση θυμάται το δημοσιονομικό κόστος μόνο όταν είναι να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών, αλλά επιδοτεί την πιο ακριβή αγορά ενέργειας στην Ευρώπη με 9,5 δισ. μόνο για το 2022» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει την πολιτική απόφαση να στηρίξει την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας αντί να πάρει μέτρα που θα έδιναν πραγματική ανάσα στους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι «τη στιγμή που συνδικαλιστικές οργανώσεις, παραγωγικοί φορείς και καταναλωτικές ενώσεις μιλούν σύσσωμες για επικοινωνιακά τεχνάσματα και κυβερνητικά μέτρα-κοροϊδία, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην ίδια αδιέξοδη πολιτική. Πολιτική επιδότησης της αισχροκέρδειας και  ανεπαρκών ελέγχων, αντί για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας. Όπως η στήριξη του εισοδήματος, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά και η επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ανέφερε μάλιστα ότι «κάθε μέρα που περνάει στοιχίζει πολλαπλά στους πολίτες. Όσο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για περαιτέρω διεύρυνση των ανισοτήτων εμείς θα επιμένουμε. Πολιτική αλλαγή τώρα για έξοδο από τον βούρκο στον οποίο μας βουλιάζει ο κ. Μητσοτάκης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις