Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δένδιας: Η Ευρώπη «βλέπει» την Τουρκία ως πρόβλημα – «Ξέχασε» casus belli και Βαρώσια ο Μπορέλ

Δένδιας - ΝΑΤΟ

Κατ’ αρχήν θετική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την έκθεση για την Τουρκία του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Μόνο που υπάρχουν και ελλείψεις.

Η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ είναι κατ’ αρχή θετική, είπε ο Νίκος Δένδιας, γιατί «προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ».

Παράλληλα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι υπάρχουν «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».

Click4more Δύσκολες ώρες για την τουρκική οικονομία – Διέκοψε το χρηματιστήριο – Καταποντίστηκε η λίρα

«Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και της Επιτροπής όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ’ αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ.

Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις.

Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις