Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Δένδιας: «Η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης – Θα κάνουμε το καθήκον μας για τα κυριαρχικά δικαιώματα»

Δένδιας: «Η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης – Θα κάνουμε το καθήκον μας για τα κυριαρχικά δικαιώματα»

Στην συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την ΑΟΖ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης.

«Η Ελλάδα έχει πλέον ΑΟΖ στο Ιόνιο, είναι συνεπής χώρα και δεν έχει αλα καρτ απόψεις», ήταν τα λόγια του Νίκου Δένδια που μίλησε για τα οφέλη της συμφωνίας, ενώ έκανε γνωστό ότι στις 18 Ιουνίου θα βρεθεί στο Καϊρο για συζητήσεις για την ΑΟΖ.

«Χρειάστηκαν 40 χρόνια για τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Οσον αφορά στο ενδεχόμενο συμφωνίας με την Αίγυπτο είπε πως «υπάρχουν δυσκολίες, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε».

«Η Ιταλία υιοθετεί πλέον πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Μόνο η Τουρκία επιμένει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη» ήταν τα λόγια του στην ερώτηση γιατί η συμφωνία ενοχλεί την Τουρκία.

«Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Αναφορικά με τις επιδιώξεις του Ερντογάν με τις συνεχείς προκλήσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «η Τουρκία επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Η Τουρκία θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις με κάθε τρόπο. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σχολίασε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις που προαναγγέλλει η Τουρκία νότια της Κρήτης: «Με ενοχλεί το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόκληση στη λογική να ισχυρίζεται ότι η Κρήτη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, δεν έχει υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη. Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα εκχωρήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά ας ελπίσουμε να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο».

Δεν άφησε ασχολίαστες και τις εξαγγελίες Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Αυτό το θέμα το έλυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ με έναν σαφή τρόπο: Σεβόμενος τι σημαίνει η Αγία Σοφία για το σύνολο της οικουμένης. Έχω την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε κάτι που θα βλάψει βαθύτατα την Τουρκία. Ο Ερντογάν είναι ένας πεπειραμένος πολιτικός. Μετά από τόσα χρόνια στη διεθνή σκηνή είναι καλό να προσέχει την εικόνα του, να μην καταστρέφει αυτό που έχει χτίσει».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις