Πολιτική

Δένδιας σε εταίρους: «Καταδικάστε την Τουρκία και το μνημόνιο με τη Λιβύη»

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ενώπιον του Συμβουλίου ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και ότι με αυτό παραβιάζονται τόσο η συμφωνία του Σκιράτ όσο και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τους εταίρους – όπως πρόσθεσε – την καταδίκη του μνημονίου και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ μίλησε εκτενώς για την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, καθαρή στήριξη υπέρ των ελληνικών θέσεων υπήρξε από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία και μάλιστα συμφωνήθηκε ν’ ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη και συνάντηση με τον Ιταλο ομόλογό του, προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.

Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Την Τρίτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται αύριο, στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλεξία Έβερτ κατά Αντώνη Σαμαρά για τα σενάρια νέου κόμματος: «Κατ’ επανάληψη μη αποδεκτή έως και αποκρουστική κίνηση»
Η κόρη του Μιλτιάδη Έβερτ συνδέει τον πρώην πρωθυπουργό με παλαιότερες εσωκομματικές κρίσεις της ΝΔ και αμφισβητεί το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα ενόψει εκλογών
Αλεξία Έβερτ
Στο φουλ οι μηχανές της ΝΔ για τις κάλπες: Αγώνας κατά της «χαλαρής ψήφου», συσπείρωση και διεύρυνση
Η στρατηγική της ΝΔ κινείται σε τρεις άξονες: διαρκή παρουσία στην κοινωνία, ανάδειξη των κεντρικών διλημμάτων της κάλπης και πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στη βάση κυρίως των προγραμμάτων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 5
Ο Γιώργος Μυλωνάκης επέστρεψε σπίτι του – Πήρε εξιτήριο από το κέντρο αποκατάστασης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο
Πλέον θα λαμβάνει την φροντίδα που χρειάζεται στο σπίτι, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του Τίνα Μεσσαροπούλου επιστρέφει τη Δευτέρα στην εκπομπή Happy Day
Γιώργος Μυλωνάκης 36
Σκληρή επίθεση Τσουκαλά σε Μητσοτάκη για το άρθρο 86: «Αλλάζει ο Μανωλιός για να βάλει τα ρούχα του αλλιώς»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβερνητική πρόταση για το άρθρο 86, υποστηρίζοντας ότι παρά τις πολύμηνες δεσμεύσεις για ουσιαστική αλλαγή, τελικά διατηρείται στη Βουλή η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης
Κώστας Τσουκαλάς 8