Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Δένδιας σε εταίρους: «Καταδικάστε την Τουρκία και το μνημόνιο με τη Λιβύη»

Δένδιας σε εταίρους: «Καταδικάστε την Τουρκία και το μνημόνιο με τη Λιβύη»
photo intime

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ενώπιον του Συμβουλίου ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και ότι με αυτό παραβιάζονται τόσο η συμφωνία του Σκιράτ όσο και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τους εταίρους – όπως πρόσθεσε – την καταδίκη του μνημονίου και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ μίλησε εκτενώς για την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, καθαρή στήριξη υπέρ των ελληνικών θέσεων υπήρξε από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία και μάλιστα συμφωνήθηκε ν’ ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη και συνάντηση με τον Ιταλο ομόλογό του, προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.

Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Την Τρίτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, συγκαλείται αύριο, στις 13:30, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις