Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

ΔΕΘ 2022 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αποκωδικοποίηση των 3 «όχι» – Μήνυμα για ψήφο αυτοδυναμίας και Τσίπρας – Ανδρουλάκης στο στόχαστρο

ΔΕΘ 2022 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αποκωδικοποίηση των 3 «όχι» – Μήνυμα για ψήφο αυτοδυναμίας και Τσίπρας – Ανδρουλάκης στο στόχαστρο

Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας με αυτοδύναμη ΝΔ στις εκλογές έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Λέγοντας ξεκάθαρα 3 “όχι” – όχι σε πρόωρες εκλογές, όχι σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι σε ανασχηματισμό – ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ανάγλυφα από τη ΔΕΘ το στίγμα της πολιτικής πορείας της κυβέρνησης ως τις κάλπες, το 2023.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας»

Ο Πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ., πήρε πάνω του το ρίσκο της μη αλλαγής του εκλογικού νόμου, παραμένοντας πιστός στη στρατηγική της θεσμικότητας στη διακυβέρνηση.

“Δεν είμαι κωλοτούμπας. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές” δήλωσε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 37% με 38% για να είναι αυτοδύναμη.

Πρόκειται για ένα στοίχημα που ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να το… παλέψει.

«Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να έρθω και να πω ότι αλλάζω τον εκλογικό νόμο, κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής σταθερότητας» κατέληξε.

«Είναι κίνηση υψηλού ρίσκου αλλά ο Πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι είναι πιστός στη γραμμή του» σχολίαζε στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος.

Μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου στις πρώτες εκλογές

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης η στρατηγική εφεξής είναι η ΝΔ να πείσει τους πολίτες να μην αντιμετωπίσουν με… χαλαρότητα την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και να δώσουν δύναμη στο κόμμα για επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

«Κίνδυνος για πολιτική τερατογένεση»

“Θέλω να είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος με τους Έλληνες πολίτες. Υπάρχει η περίπτωση το πρώτο κόμμα να προηγείται σημαντικά του δεύτερου και να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Κουτσούμπας. Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί αλλά θα συνιστά «πολιτική τερατογένεση. Γι’ αυτό η κάλπη έχει τεράστια σημασία» δήλωσε με έμφαση δύο φορές ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης VS Τσίπρας

Ο κ. Μητσοτάκης “προσωποποίησε” την εκλογική μάχη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι είναι ο βασικός αντίπαλος. “Το δίλημμα θα είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, “δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ποντάροντας ταυτόχρονα στην αναβίωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

«Εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρουλάκης»

Παράλληλα στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει… κοινό μέτωπο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος αποφεύγει συστηματικά να με δει…Αυτό που έγινε (υπόθεση παρακολούθησης) ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. Τον βοήθησε να κινηθεί σε γραμμή προαποφασισμένης ρήξης με τη ΝΔ. Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης προς επίρρωση του επιχειρήματος του.

Τι απάντησε στην ερώτηση του newsit.gr.

Απαντώντας στην ερώτηση του newsit.gr και της Κατερίνας Σερέτη ο κ. Μητσοάκης μπορεί να δήλωσε ότι “δεν είμαι καθόλου κοντά με τον κ. Βελόπουλο”, όμως δεν πέρασε απαρατήρητο ότι δεν απέκλεισε κιόλας το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. Επανέλαβε τη θέση του ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ δεν συνεπάγεται απαραίτητα μονοκομματική κυβέρνηση.

«Η πρόθεση της ΝΔ-όπως την έχω παρουσιάσει- είναι στη δεύτερη κάλπη να διεκδικήσει τη δυνατότητα για να σχηματίσει κυβέρνηση- όχι απαραίτητα μονοκομματική, αλλά διευρυμένη ως προς το στελεχιακό δυναμικό και πρόθεσή μου είναι να κάνω το ίδιο μετά τις δεύτερες εκλογές» τόνισε και απέφυγε εν συνεχεία να απαντήσει αν θα απευθύνει πρόσκληση, εφόσον χρειαστεί, μεμονωμένα σε κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή της Ελληνικής Λύσης να στηρίξουν μία κυβέρνηση της ΝΔ.

Χαμόγελα αλλά και… αγωνία

Τα 3 “όχι” του Πρωθυπουργού μπορεί να προκάλεσαν… χαμόγελα στους υπουργούς, διώχνοντας από επάνω τους το άγχος του ανασχηματισμού, όμως την ίδια ώρα μεγάλωσε και τις αγωνίες κάποιων που ήλπιζαν ότι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μεγάλωνε ο αριθμός των εδρών για το κόμμα τους.

Την αγωνία επιτείνει και το γεγονός ότι με τους νέους εκλογικούς καταλόγους που προκύπτουν μετά την απογραφή του πληθυσμού, σε κάποιες περιπτώσεις, και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, “τα νερά θα είναι αχαρτογράφητα”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις