Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

ΔΕΘ 2023: Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου

ΔΕΘ 2023: Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου

Η αυτοκριτική για την διαχείριση των πλημμυρών και των πυρκαγιών, η ξεκάθαρη στήριξη στο επιτελικό κράτος, το «όχι» στον ανασχηματισμό αλλά και οι δράσεις για τη στήριξη απέναντι στην ακρίβεια και οι πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως και για το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, κυριάρχησαν στις απαντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 87ης Δ.Ε.Θ..

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη»

Με τις φράσεις… «πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας, εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπήρξαν σαφείς αρρυθμίες στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, τόσο σε σχέση με τις πρόσφατες πλημμύρες, όσο και με τις πυρκαγιές. «Χρειάζεται ένας καλύτερος κάθετος συντονισμός όλων των στελεχών που αναφέρονται στην Πολιτική Προστασία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι από τα σχέδια επί χάρτου πρέπει τα στελέχη να περάσουν σε προσομοιώσεις και ασκήσεις στο πεδίο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε το «αλαλούμ» των αρμοδιοτήτων, τονίζοντας ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει ακόμη την απαιτούμενη πρόοδο ως προς το τι κάνει ο καθένας ξεχωριστά. Οι δήμοι, τι κάνουν οι περιφέρειες, το κεντρικό κράτος, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Δήλωσε δε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

«Η Δικαιοσύνη κάνει έρευνα για τα αντιπλημμυρικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει και για την κριτική που ασκείται ως προς τη μη ολοκλήρωση των αντιπλλημυρικών έργων, που προωθήθηκαν μετά τον «Ιανό», στη Θεσσαλία, όπου, όπως ανακοίνωσε, πλέον θα συσταθεί Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων ακριβώς για να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν όσα έργα δεν έγιναν.

«Είναι βέβαιο ότι έγιναν πολλά αντιπλημμυρικά έργα μετά τον “Ιανό”. Το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή δεν ήταν, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το απαντήσω, αυτό θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εξάλλου, η υπόθεση ερευνάται, και σωστά κατά την άποψη μου, και από τη Δικαιοσύνη», τόνισε στην απάντησή του.

Οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε παράλληλα αλλαγές στην Πολιτική Προστασία, στην οποία θα ενταχθούν πια και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει προμήθεια τεχνολογικών μέσων εντοπισμού για τις πυρκαγιές, αλλά και αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα δράσης, με μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στις φυσικές καταστροφές.

«Σε μία δημοκρατία, ο στρατός δεν κάνει του κεφαλιού του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι θα βρίσκεται υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας.

Οι τουρίστες θα πληρώσουν το τέλος για φυσικές καταστροφές

Όσον αφορά στη θέσπιση ειδικού τέλους, το οποίο θα τροφοδοτήσει το Ταμείο για τις φυσικές καταστροφές, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αυτό θα επιβαρύνει κατά βάση τους τουρίστες, που θα διαμένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία, ως τέλος διαμονής της τάξης των 5 ευρώ.

Προς υποχρεωτικότητα ασφάλισης και σπιτιών

Την ίδια ώρα, ο Κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιών κι ενώ ήδη ανακοινώθηκε ότι καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές.

«Θα το πω πολύ ευθέως, ναι, θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα, όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα είναι υποχρεωτική στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω πρόθεση για ανασχηματισμό»

Πάντως, κατά τη συνέντευξη τύπου ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τα σενάρια ανασχηματισμού, δηλώνοντας κάθετα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ωστόσο, ο ίδιος διεμήνυσε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί» και ότι όλοι κρίνονται για την αποτελεσματικότητά τους και τη στάση τους. «Δώστε μας λίγο χρόνο να κριθεί η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου», τόνισε με έμφαση.

«Θα τσακίσουμε όσους αισχροκερδούν!»

Έστειλε δε  μήνυμα και σε όσους αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών κι ενώ η ακρίβεια, όπως  παραδέχτηκε, παραμένει στα ύψη.

«Το κράτος θα είναι αμείλικτο, εάν παραβιάζεις τους νόμους και αν πατάς πάνω σε ένα γενικότερο κλίμα ακρίβειας για να αυξήσεις αδικαιολόγητα τις τιμές» τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά και σε όσους αισχροκερδούν, πατώντας πάνω στις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Αν κάποιος δηλαδή πάει να πατήσει πάνω σε αυτό που έγινε στη Θεσσαλία  για να αυξήσει τιμές προϊόντων που παράγονται αλλού, πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε, θα το πω έτσι πολύ απλά και πολύ λαϊκά. Και θα ζητάμε πια εξηγήσεις από εταιρίες, γιατί αυξάνουν το κόστος των προϊόντων. Τι αυξήθηκε: Το πλαστικά; Τα μεταφορικά;  Δεν είναι εύκολος ο αγώνας αυτός, απαιτεί και συγκρούσεις, τις οποίες είμαι απολύτως διατεθειμένος να κάνω», τόνισε με έμφαση.

Η απάντηση στο newsit.gr

Απαντώντας στην ερώτηση του newsit.gr και στην Κατερίνα Σερέτη για την ασφάλεια των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο ακόμη να κάνει ακόμη με την Αστυνομία, σημειώνοντας με έμφαση ότι «σίγουρα η διαχείριση των Κροατών χούλιγκανς δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Ελληνικής Αστυνομίας».

Παράλληλα, απάντησε και για το σημερινό ρόλο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Δείτε εδώ την ερώτηση του newsit.gr και την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις