Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Δεύτερη έκθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens – Ακόμα ψάχνουν το πολιτικό χρήμα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Απουσιάζουν τα ονόματα πολιτικών, ως αποδεκτών «μαύρου χρήματος», από τη δεύτερη έκθεση της ΤτΕ για το σκάνδαλο της Siemens που κατατέθηκε στην Εξεταστική.

Η ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης των συναλλαγών 22 προσώπων που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση, εστάλη στη Βουλή αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα επιθυμούσαν τα μέλη της επιτροπής. Όπως και στην έκθεση του Ιουνίου, αφού για 30 ελεγχόμενα πρόσωπα η Τράπεζα αναφέρει ότι «δεν καταλήγει σε πλήρη συμπεράσματα, ως προς την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων».

Στη δεύτερη αυτή έκθεση γίνεται αναφορά στους λογαριασμούς, τις καταθέσεις και αναλήψεις, χωρίς, πάντως, ονόματα πολιτικών, ως αποδεκτών χρήματος από βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και Πρόδρομος Μαυρίδης.

Περιλαμβάνονται κι οι λογαριασμοί δισεκατομμυρίων, χρηματιστών και παρένθετων προσώπων, που προέκυψαν από την έκθεση της Debevoise & Plimpton και απεστάλησαν στη Βουλή από την Επιτροπή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αφού έχουν εμβάσματα, μέσω των γνωστών τροφοδοτών λογαριασμών – Παναγιώτης Βοϊλής, Νίκος Δεβλέτογλου, Μάριος Κάτσικας, Κων.Κομνηνός, Γρηγόρης Κυριτσάκας, Σοφ. Πρινιωτάκης, Αθ.Ράμμος, Δημήτριος Νέγρης, Εμμ. Παπαδογιαννάκης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον υπάρχει στο γεγονός ότι επιβεβαιώνεται η καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ, Παναγιώτη Καμμένου για το έμβασμα του 1,1 εκατ. δολαρίων στην εξωχώρια του ΟΤΕ, OTE International ltd. στις 20/9/2001 από την εξωχώρια της Siemens στο Μονακό Harcourt ing.

Κοινό κύριο χαρακτηριστικό στους λογαριασμούς των τριών βασικών στελεχών – κατηγορουμένων της Siemens, είναι η εισδοχή χωρίς αιτιολογικά, ονόματα και πολλά παραστατικά, εκατομμυρίων ευρώ, που επίσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε ποια φυσικά πρόσωπα κατευθύνονται.

Τα πιο μικρά ποσά καταθέσεων έχει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με 2.787.944 ευρώ, ενώ τεράστια ποσά 180 εκατ. ευρω πιστώθηκαν στο σύστημα λογαριασμών που τηρούσαν σε ένδεκα τράπεζες, ο Πρόδρομος Μαυρίδης και οι εταιρείες του Martha Holdings και Martha Overseas.

Όσον αφορά τον Χρήστο Καραβέλα, διέθετε τουλάχιστον 31 λογαριασμούς σε εννέα τράπεζες, ενώ τα ποσά που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς του έφθασαν τα 50.108.219 ευρώ κυρίως από μεταφορές ποσών από λογαριασμό σε λογαριασμό, προερχόμενα από ρευστοποίηση επενδύσεων και μισθούς.

Αντιστοίχως δεν μπορούν να βγουν ακριβή συμπεράσματα των άλλων προσώπων, αφού εμπλέκονται εν πολλοίς και ποσά από τις προσωπικές χρηματιστηριακές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η εξέταση των εταιριών – φάντασμα, πολλές σε φορολογικούς παραδείσους, που δημιουργήθηκαν μόνο για τη μεταφορά χρημάτων, όπως οι Ashly Asset Management, Harcourt industries, Weavind llc, Khroma Handels Gmbh και Pimpernel shipholding.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, «οι εταιρείες αυτές συνήψαν συμβάσεις παροχής συμβουλών με τη μητρική Siemens σε σχέση με τα συγκεκριμένα έργα της. Με βάση τις συμβάσεις αυτές εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια προς τη μητρική εταιρεία και εκείνη προέβαινε σε εξόφληση των τιμολογίων αυτών μεταφέροντας χρήματα στους λογαριασμούς τους. Στη συνέχεια τα ποσά μεταφέρονταν σε τρίτες εταιρείες που ελέγχονταν από αξιωματούχους της Siemens, για να μεταφερθούν τελικά περαιτέρω σε άλλους παραλήπτες».

Το σκεπτικό αυτό προέρχεται από την απόφαση του Πλημμελειοδικείου Βιέννης στη δικαστική συνδρομή κατά Πρόδρομου Μαυρίδη τον Ιανουάριο του 2006.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε